Actualitate

Gheorghe Cătană (AUR) sesizează ministerelor Culturii și Transporturilor problemele patrimoniului feroviar românesc

Senatorul Gheorghe Cătană (AUR) sesizează ministerelor Culturii și Transporturilor problemele patrimoniului feroviar românesc. Parlamentarul speră ca, în urma acestei sesizări, să fie luate măsurile necesare pentru protejarea patrimoniului tehnic și cultural al CFR.

Patrimoniul tehnic şi cultural aI CFR s-a conservat necorespunzător de-a lungul timpului. Oameni lipsiţi de cultură sau intraţi in sistem de puţin timp nu rezonează cu acest cu misiunea lor de a conserva acest patrimoniu valoros al ţării. Aceştia consideră că artefactele feroviare trebuie păstrate numai din punctul de vedere al utilităţii economice, ignorându-le valoarea culturală.

Referitor la acest patrimoniul naţional, cetăţenii mi-au semnalat următoarele probleme:

  • Problema 1. Înfățișarea clădirilor din patrimoniul feroviar, care nu se dărâmă, se schimbă radical atunci când li se înlocuiește vechea tâmplărie cu una albă de tip „termopan’, ca în cazul Gării Bucureşti-Obor. Clasarea clădirilor de patrimoniu nu îmbunătățește această situaţie pentru că proprietarii nu-şi permit să achite restaurarea. Costurile restaurări sunt ridicate de vreme ce doar anumiţi specialişti şi anumite firme acreditate de Ministerul Culturii o pot întreprinde. Astfel, aceste clădiri monument se degradează treptat, devenind pe zi ce trece adevărate ruine.
  • Problema 2. Nici vehiculele feroviare istorice nu au parte de o soartă mai bună. Patrimoniul feroviar românesc a fost decimat, schilodit şi lăsat în paragină, negăsindu-se soluţii eficiente pentru conservarea acestuia
  • Problema 3. Nicio hală a statului din miile deținute la momentul revoluției nu s-a transformat într-un muzeu feroviar. Majoritatea au fost demolate de autorităţi în loc să li se confere un rost nou in epoca postindustrială.
  • Problema 4. Operatorul feroviar de stat execută silit şi percepe sume muzeului pentru fiecare zi în care nu-şi ridică locomotivele din depouri. Muzeul nu scoate locomotivele din depouri pentru că nu are alt loc în care să le depoziteze. Statul nu le vine în ajutor deşi deţine numeroase terenuri abandonate.
  • Problema 5. Vehiculele istorice care „încă mai supravieţuiesc” ar trebui să facă parte dintr-un singur muzeu, încă astăzi acestea sunt administrate de numeroase muzee şi societăţi feroviare aflate în subordinea ministerului. Acest lucru face imposibilă buna lor administrare, conservare, expunere şi protejare. O lege devine absolut necesară în aceste condiţii. Vehiculele trebuie să rămână în proprietatea statului, dar sub o singură entitate juridică muzeală.

Având în vedere situația drastică, vă solicit răspunsul la următoarele întrebări cu speranța că vor contribui la rezolvarea problemei:

  • Problema 1. Ce stimulente financiare puneţi Ia dispoziţie acelor proprietari ai clădirilor din patrimoniul feroviar CFR pentru achitarea costurilor de restaurare a clădirilor?
  • Problema 2. Ce soluţii aveţi în vedere pentru conservarea vehiculelor din patrimoniul feroviar CFR scoase din uz?
  • Problema 3. De ce din miile de hale CFR scoase din uz nici măcar una nu s-a transformat într-un muzeu feroviar din 1990 până în prezent? Ce utilizări putem conferi astăzi halelor CFR scoase din uz în opinia dumneavoastră?
  • Problema 4. De ce muzeelor care au în folosinţă depozite de locomotive scoase din uz nu li se pun la dispoziţie locuri de depozitare propice pentru aceste locomotive? Consideraţi că e corect ca aceste muzee să plătească penalităţi deşi nu li se pun la dispoziţie spaţii propice de depozitare a locomotivelor?
  • Problema 5. De ce muzeele care expun locomotivele scoase din uz nu sunt unite sub o singură entitate juridică muzeală?