Actualitate

Adrian Cătană (AUR) îl acuză pe ministrul Transporturilor de lipsă de viziune în domeniul transporturilor navale

Adrian Cătană (AUR) îl acuză pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, de lipsă de viziune în domeniul transporturilor navale, în condițiile în care volumul mărfurilor care tranzitează România a scăzut. Astăzi, tranzitul cerealelor dinspre Ucraina a căzut complet și transportatorii și operatorii portuari români șomează, a punctat senatorul, care solicită explicații pentru această situație.

„Ați declarat, la Tulcea, că România va asigura tranzitul a cel puțin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina, prin implementarea proiectului PRIMUS dedicat navigației pe timp de noapte pe Canalul Sulina.

Cu stupoare, constatăm că, după declarația dumneavoastră, tranzitul cerealelor dinspre Ucraina a căzut complet și transportatorii și operatorii portuari români șomează. Șomează după ce s-au încărcat, la presiunea mediatizată a statului român mult prea doritor să satisfacă nevoile Ucrainei, cu costurile aferente investițiilor menite creșterii productivității operării volumelor de cereale ucrainene al căror tranzit prin România a durat doar un an.

Acum un an de zile  îmi exprimam, tot printr-o interpelare adresată dumneavoastră, la care am primit un răspuns iresponsabil (în doi peri), îngrijorarea privind lipsa de viziune, precum și lipsa obiectivelor din domeniul transporturilor navale. Am ajuns chiar în situația acceptării tacite a atingerii suveranității României și a afectării grave a intereselor românilor privind transportul naval și a poziției logistice strategice a României, situație imposibil de întors în favoarea țării noastre. Și asta pentru ce? Pentru o eventuală felie din tortul prea îndepărtat al reconstrucției Ucrainei și, poate, ceva concesii.

Toate modificările și completările importante aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 160/2020 sunt în prezent inaplicabile, fiind necesară reluarea procesului de adoptare legislativă, producându-se un blocaj major în reglementarea și buna funcționare a domeniului administrării porturilor și a căilor navigabile.

Încălcarea, cu bună știință, a tuturor reglementărilor interne (Legea 235/2017) și internaționale la numirea conducerii companiilor portuare unde Ministerul Transporturilor este acționar majoritar mă obligă să vă atrag atenția că veți răspunde în scurt timp de toate acestea!

Văzând lipsa dumneavoastră de viziune privind dezvoltarea activităților care măresc volumul mărfurilor care tranzitează România, vă solicit să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Care este motivul încetării tranzitării cerealelor dinspre Ucraina?
  2. Vă asumați, în vreun fel, situația în care ați pus operatorii din portul Constanța, îndemnați la investiții în echipamente pentru operarea unor volume de cereale care au încetat să tranziteze prin România?
  3. Care este programul de investiții privind reactivarea și dezvoltarea instalațiilor de transbord, transvazare, transpunere din stațiile CFR cu acces la ecartamentul de linie largă și sursa de finanțare?
  4. Care este soarta celor 160 de vagoane RO LA, neutilizate, în contextul actual, generat de situația de la CFR Marfă ?
  5. Cunoașteți ce s-a întâmplat cu navele specializate pentru transportul volumelor de marfă în vagoane (feribot) și RO-RO, vândute la licitație pe sume derizorii, care aparțineau CFR Marfă?”