Actualitate

Dorinel Cosma (AUR), declarație politică: Vinovații fără vină ai asanării industriei  dorohoiene

Senatorul AUR Dorinel Cosma a înaintat Senatului o declarație politică în care atrage atenția asupra necesității revigorării orașului Dorohoi, cunoscut cândva ca fiind orașul trandafirilor, cu o industrie înfloritoare. Redăm mai jos, integral, declarația politică.

Stimați colegi,

De peste 30 de decenii ni se spune constant că Guvernul este preocupat de decalajele economice dintre regiunile și județele țării. Botoșănenii au simțit mai mult impactul negativ pe care îl au măsurile adoptate de guvernările precedente asupra dezvoltării și prosperității județului Botoșani.

Întregul județ Botoșani a fost și încă este afectat de pierderea vechii industrii locale, care a fost făcută țăndări sau vândută la bucată. Orașul Dorohoi, din județul Botoșani, a fost multă vreme considerat orașul trandafirilor, un colț de rai, o oază de liniște și frumusețe, unde familiile tinere își duceau liniștite traiul zilnic. Dar când declinul economic de după anul 2000 a pornit, Dorohoiul devine tot mai pustiu cu fiecare an ce trece, cu fiecare an de nepăsare sau amăgiri guvernamentale.

În mai puțin de 20 de ani, pe rând, au transformat în ruină și amintire  tot ce ținea în viață orașul: întreprinderea de mașini grele (IMUG), Fabrica de Sticlă și Porțelan, fabrica de brânzeturi, de prelucrare a lemnului, de cărămidă, de pâine, atelierele de covoare.

Peisajul Dorohoiului este acum unul apocaliptic, gri și sumbru, în spatele căruia abia se mai întrezăresc amintirile vieții de altădată. Deși în aer încă se simte o briză de speranță și un farmec nedefinit al acestui oraș devenit municipiu după ce a intrat în moarte clinică indusă politic.

AUR își va concentra eforturile în direcția dezvoltării economiei naționale și locale, dar și pentru a sprijini creșterea și diversificarea sectorului economic din Botoșani și Dorohoi.

Dar să nu uitați, dragi guvernanți din timpurile post-decembriste, că istoria nu rămâne datoare. Timpul vă va judeca, iar verdictul poate să doară veșnic”.