Actualitate

Dorinel Cosma (AUR): „Avem nevoie urgentă de măsuri clare, ferme și simple pentru întoarcerea românilor din diaspora”

Senatorul botoșănean Dorinel Cosma a afirmat că avem nevoie urgentă de măsuri clare, ferme și simple pentru întoarcerea românilor din diaspora. Acesta a adresat Guvernului o interpelare prin care a solicitat informații despre modul în care statul sprijină revenirea în țară a românilor de peste hotare.

Redăm mai jos, integral, interpelarea formulată de senatorul Dorinel Cosma.

„Nu mai este o enigmă pentru nimeni că tinerii și specialiștii ne pleacă în fiecare an peste graniță. Efectul direct al acestui fenomen este stagnarea economică și depopularea multor localități din țară.

Ne pleacă tinerii și rămânem fără medici, ingineri, specialiști IT, cercetători și antreprenori. Mulți dintre ei s-a specializat și au dobândit o experiență valoroasă în străinătate.

Avem nevoie urgentă de măsuri clare, ferme și simple pentru întoarcerea românilor din diaspora.

  Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  1. Ce facilități și oportunități reale există la ora de față în țară pentru reintegrarea economică și socială a celor ce doresc să revină în țară?
  2. Ce programe de finanțare există de stimulare a antreprenoriatului pentru cei ce vor să revină în țară și să își dezvolte o afacere?
  3. Pentru păstrarea identității românilor din diaspora, ce acțiuni a întreprins, ce măsuri a adoptat sau ce programe are în derulare statul român?”, a întrebat senatorul.