Actualitate

Senatorul AUR Dorinel Cosma, singurul parlamentar care a făcut demersuri reale privind situația barajului de la Vârfu Câmpului

Senatorul AUR Dorinel Cosma este singurul parlamentar care a făcut demersuri reale privind situația barajului de la Vârfu Câmpului, spre deosebire de alți politicieni care se visează viitori parlamentari de Botoșani, care se agață astăzi de subiectul „barajul de la Vârfu Câmpului” sperând să își facă imagine, scrie Curierul satelor.

„Toți politicienii în funcții sau cei ce se visează viitori parlamentari prin Botoșani, inclusiv fostul premier Ciucă se agață de subiectul barajul de la Vârfu Câmpului sperând să își facă imagine. În realitate sunt doar vorbe goale. Ba chiar Ciucă se dădea rotund anul acesta la vizita din campania pentru locale că va face și va drege și că e simplu. Uitând că a fost premier și l-a durut în dosul partidului de soarta barajului. Singurul care a făcut demersuri reale pentru a menține pe masa guvernanților situația de la Vârfu Câmpului este senatorul Dorinel Cosma de la AUR.

Prin vara anului 2021, la o conferință de presă la care a participat și liderul George Simion, senatorul Cosma anunța că va fi preocupat, printre altele, de barajul de la Vârfu Câmpului. Și s-a ținut de cuvânt.

În același an a pus problema pe masa ministrului de la Mediu, Ape și Păduri. Apoi a avut intervenții și în Senat pe aceași temă. În a doua parte a lunii decembrie a venit și răspunsul ministrului. Acesta i-a explicat senatorului Dorinel Cosma toată istoria amenajării hidrotehnice, cum a demarat și cum a ajuns să fie abandonată, dar și care sunt pașii ce ar trebui făcuți de acum.

Am aflat astfel, din răspunsul la interpelarea senatorului, că execuția barajului a început la sfârșitul anului 1987. În 2017 a fost reactualizat studiul de fezabilitate pentru a include sumele necesare expropierii terenurilor ocupate de lucrări și actualizarea valorii echipamentelor rămase de executat. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a emis o decizie la începutul anului 2020 prin care spune că investiția se supune evaluării impactului asupra mediului. În august 2021, agenția a solicitat completarea studiilor de impact asupra mediului și cel de evaluare adecvată.

Pentru ca lucrările să fie continuate este necesară obținerea acordului de mediu, apoi trebuie urmată procedura de reaprobare a indicatorilor tehnico-economici și reavizarea studiului de fezabilitate. Între timp, firma care executa lucrările la baraj a intrat în faliment. Asta înseamnă că va trebui demarată procedura de achiziție a contractului de execuție pentru restul de lucrări rămase. În cursul anului 2021 nu au fost alocate fonduri pentru continuarea lucrărilor la barajul de la Vârfu Câmpului”.