Accidentul ischemic tranzitoriu, o urgenţă neurologică

Accidentul ischemic tranzitoriu, o urgenţă neurologică

Dr. Ionela Camelia Ralea, medic specialist neurologie, Arcadia: Accidentul ischemic tranzitoriu se defineşte ca un deficit neurologic sau retinian, care survine brutal, de origine ischemică, cu sistematizare vasculară cerebrală şi/sau oculară, ale cărui simptome sunt degresive rapid, fără leziuni acute detectabile pe RMN-ul cerebral. 

Accidentul ischemic tranzitoriu este în patologia neurovasculară ceea ce este angina pectorală instabilă în cardiologie – angina instabilă precede şi este un semnal de alarmă al infarctului de miocard. În acelaşi mod, AIT-ul precede unui accident vascular cerebral, riscul de apariţie al AVC-ului fiind între 15-30% în primele 24-48 de ore post AIT. Simptomele de AIT pot fi compatibile cu un AIT probabil (cecitate mono/binoculară, tulburări de limbaj, tulburări motorii şi/sau senzitive unilaterale/bilaterale, dar în basculă, cu participarea feţei şi/sau a membrelor) sau cu un AIT posibil (vertij, diplopie, dizartrie, tulburări de deglutiţie, pierderea echilibrului, simptome senzitive izolate care ating doar o parte a unui membru sau a unei părţi din faţă, „drop-attack“).

Pe de altă parte, următoarele simptome nu vor evoca niciodată sau doar excepţional diagnosticul de AIT: alterarea izolată a conştienţei, confuzia mentală izolată, surditate izolată, acufene izolate, amnezie izolată, slăbiciune generalizată, lipotimia, scotomul luminos, incontinenţa sfincteriană urinară şi/sau anală, agravarea simptomelor, în special senzitive, cu participarea mai multor părţi ale corpului, tulburare acută de comportament. De precizat că în aproximativ 60% din cazuri pacienţii cu suspiciune de AIT nu vor mai avea acest diagnosticul la sfârşitul bilanţului. Pe de altă parte identificarea şi diagnosticul corect al AIT-ului evită peste 80% din AVC-urile ulterioare.

Diagnosticul paraclinic în urgenţă cuprinde analizele de rutină, evaluarea neuro-imagistică a creierului şi a arterelor intra şi extracraniene, ECGul, monitoringul şi ecografia cardiacă. Evaluarea imagistică cerebrală în urgenţă se face ideal prin RMN cerebral. Prezenţa leziunilor vasculare acute pe RMN-ul realizat în urgenţă va transforma suspiciunea de AIT în diagnostic de certitudine,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!