Social

Adenoidita cronică netratată poate modifica dentiția și aspectul facial al copilului

Maria Oprea, Bârlad: ”Fiul meu are 4 ani și are probleme cu respirația de aproape un an. Cel mai adesea respiră pe gură, motiv pentru care ține buzele întredeschise mereu. De asemenea, răcește des, îi curge nasul, tușește, și se plânge că îl dor urechile și capul. În aceste momente doarme prost și este foarte agitat. Medicul de familie ne-a dat tratament de mai multe ori dar nu i-a trecut definitiv. De aceea, ne-a recomandat să mergem la un medic ORL-ist, deoarece copilul ar putea avea polipi. Ne-a spus că ar putea fi vorba chiar de operație”.Conf. Dr. Cristian Mârțu, medic primar ORL, Clinica ORL, Spitalul Clinic de Recuperare, Iași: ”În mod evident, copilul trebuie văzut de un medic ORL-ist, pentru a stabili cu certitudine diagnosticul. Vegetațiile adenoide sau polipii, cum mai sunt numite în popor, reprezintă țesutul limfoid care se dezvoltă în spatele nasului (rinofaringe) – partea de sus a gâtului. Tot aici se deschide și comunicarea dintre nas și ureche, de unde și corelația între vegetații și otită.

Vegetațiile adenoide există de la naștere, cresc în volum în primii ani de viață,  cu acutizari si hipertrofie la fiecare infecție de căi aeriene superioare, apoi încep să involueze după pubertate. Începând cu 14-15 ani involuează – fără să existe siguranța că dispar complet, fiind în corelatie cu dimensiunea – dacă sunt mari, nu ne putem aștepta să se ”topească”.

Rolul acestor formațiuni limfoide este atât de barieră împotriva particulelor microbiene și de altă natură din aer ajunse aici prin fluxul respirator, cât și de producere de anticorpi împotriva acestor microorganisme.

Practic, adenoidita reprezintă inflamarea țesutului  adenoidian. Apare frecvent la copii, cu un maxim de evoluție între 2 și 5 ani, mai ales la cei care merg în colectivitate. Poate fi acută, adică apare,

 » Aflați mai multe informații aici.