Adi Hădean: „Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa”

Adi Hădean: „Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa”

De 1 decembrie, pe lângă parada militară și declarațiile patriotice, unul dintre subiectele principale este mâncarea. Majoritatea românilor aleg pentru Ziua Națională bucate tradiționale, cum ar fi sarmalele tocănița sau fasolea cu ciolan, costiță ori cârnați, despre care unii spun că ar fi „mâncarea noastră tradițională”. Digi24.ro a vorbit cu chef Adrian Hădean, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari și bloggeri culinari din România, despre mâncarea tradițională a românilor și ce putem mânca bun de 1 decembrie și în sezonul de iarnă. Digi24.ro: Care este mâncarea națională? Nu există o mâncare națională cu un nume, să zici, băi, fasolea cu cârnați este mâncarea națională, pentru că nu este așa. Bucătăria românească este o bucătărie suficient de vastă și care a tot adunat mâncare în trânsa în ultimele secole, așa că e destul de complicat să numești o mâncare drept mâncarea națională. Mâncarea națională este aia pe care o mâncăm noi, zi de zi, sau în zilele de sărbătoare. Adică mâncarea pe care o știm cu toții de la mama, de la bunica și așa mai departe. Digi24.ro: Deci nu ne putem identifica cu un fel de mâncare? Ar fi și păcat să ne identificăm cu un fel de mâncare, pentru că noi nu suntem un singur fel de mâncare. Noi suntem un popor care se tot construiește, cel puțin de două mii de ani încoace, într-un anume fel, iar în procesul ăsta de construcție națională intră, evident, și mâncarea, toată mâncarea care s-a mâncat aici, toată mâncarea pe care am adoptat-o și pe care am transformat-o în mâncare românească, până la urmă. Digi24.ro: Care este felul de mâncare care nu se găsește în altă parte și care este specific doar României?Mă îndoiesc că există un astfel de fel de mâncare. Noi trebuie să ținem cont că facem parte dintr-un context.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!