Analizele de sânge pe înțelesul tuturor

Analizele de sânge pe înțelesul tuturor

De fiecare dată când avem o problemă de sănătate, fie că mergem la medicul de familie, fie că mergem la medicul specialist, pe lângă consultul de specialitate, ni se recomandă și un set de analize, cel puțin cele de bază, care să poată oferi medicului curant o imagine cât mai fidelă a stării noastre de sănătate. Pe de altă parte, sunt gesturi medicale care nu se pot iniția, dacă nu există aceste analize sau dacă acestea sunt important modificate. Și aici ne referim la intervențiile chirurgicale, de exemplu. În acest context, Prof. Univ. Dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Medicină internă și Cardiologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași vă oferă o interpretare cât mai pe înțelesul publicului larg a principalelor analize care ne sunt, cel mai frecvent, recomandate.Hematocritul (HCT) reprezintă volumul ocupat de globulele roșii într-un volum dat de sânge. Procedeul constă în recoltarea sangelui dintr-o venă, apoi acesta se combină cu o substanță anticoagulantă și se repartizează într-un tub de sticlă foarte îngust, care se centrifughează puternic la o centrifugă. În urma acestei operații se observă separarea sângelui în stratul superior (plasma) și stratul inferior, format din globule roșii, care constituie hematocritul. Hematocritul se poate defini ca fiind volumul stratului de globule roșii (în procente) față de volumul total al sângelul din tubul de sticlă. Valorile normale la bărbați sunt 39-49%, iar la femei 35-45%.

HCT crește atunci când are loc deshidratarea organismului (prin febră, vărsături, transpirație) și scade în anemii (pierderi mari de sânge, boli infecțioase, lipsă de fier și vitamine, intoxicații cu substanțe chimice, subnutriție etc.) sau când se consumă prea multe lichide înainte de recoltarea sângelui.

Hemoglobina (HGB) este substanța care dă culoarea roșie a sângelui (a globulelor roșii) și fixează oxigenul. Cu cât sângele este mai roșu cu atât conține mai multă hemoglobină.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!