Actualitate

Andrei Hangan (AUR): Reforma din cadrul Romsilva riscă să facă mai mult rău decât bine

Reforma din cadrul Romsilva riscă să facă mai mult rău decât bine, avertizează senatorul AUR Andrei Hangan, care solicită Ministerului Mediului, prin intermediului unei întrebări parlamentare, să sprijine Romsilva în îndeplinirea obiectivelor sale și se asigure că deciziile luate sunt în conformitate cu interesele publice și cu obiectivele de dezvoltare durabilă.

Prin prezentul demers parlamentar, vă aduc la cunoștință situația problematică a Romsilva, conform informațiilor publice privind reforma „atât de necesară”, care riscă să facă mai mult rău decât bine, în condițiile în care asociațiile pentru protecția mediului vorbesc despre un avertisment cu privire la soarta Romsilva, care ar putea fi periclitată prin decizii care nu țin cont de interesul public.

Este cunoscut faptul că Romsilva reprezintă una dintre cele mai importante instituții din domeniul silvic din România, fiind responsabilă pentru administrarea a aproximativ 6,4 milioane de hectare de pădure. În acest context, este necesar ca activitatea instituției să se desfășoare în conformitate cu obiectivele și interesele publice, astfel încât să se asigure o gestionare sustenabilă și eficientă a pădurilor din România.

În contextul situației descrise, este necesar ca Romsilva să beneficieze de sprijinul și suportul autorităților competente, pentru a putea îndeplini cu succes obiectivele sale. În același timp, este important ca deciziile luate în ceea ce privește activitatea Romsilva să respecte pe deplin interesul public și să asigure o gestionare responsabilă și sustenabilă a resurselor forestiere din România.    

De aceea, consider necesară implicarea dumneavoastră, în calitate de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a sprijini Romsilva în îndeplinirea obiectivelor sale și a vă asigura că deciziile luate sunt în conformitate cu interesele publice și cu obiectivele de dezvoltare durabilă.

Având în vedere aspectele expuse mai sus, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

– Cum poate fi asigurat un sprijin adecvat din partea autorităților pentru activitatea Romsilva, luând în considerare speța depolitizării acesteia prin schimbarea statutului din Regie națională în societate comercială pe acțiuni (S.A.) sau cu răspundere limitată (S.R.L.)?

– În ce măsură vă implicați în această speță, pentru a vă asigura că deciziile luate sunt în conformitate cu interesele publice și cu obiectivele de dezvoltare durabilă?

– Ce măsuri sunt necesare pentru asigurarea unei gestionări sustenabile și eficiente a pădurilor din România? Câte dintre aceste măsuri au fost implementate până acum de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor?

– Care este poziția oficială a ministerului pe care îl conduceți cu privire la sprijinirea activității Romsilva și asigurarea unei gestionări responsabile a resurselor forestiere din România?