Antibioticele cresc riscul de cancer de colon la tineri

Antibioticele cresc riscul de cancer de colon la tineri

Un studiu pe circa 40.000 de oameni, realizat de experți de la Universitatea din Aberdeen, NHS Grampian și Queen’s University Belfast, susține că utilizarea antibioticelor poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon, mai ales pentru tineri. Utilizarea antibioticelor a fost asociată cu un risc estimat cu 50% mai mare de cancer de colon la persoanele cu vârsta sub 50 de ani și cu un risc estimat cu 9% mai mare la cei de 50 de ani și peste.Unul dintre autorii studiului, Sarah Perrott de la Universitatea din Aberdeen, consideră că „folosirea antibioticelor este foarte frecventă și este important de reținut că nu toți cei care folosesc antibiotice vor face cancer intestinal“.

„Am descoperit că expunerea la antibiotice a fost asociată cu cancerul de colon în rândul tuturor grupelor de vârstă. Acest lucru, împreună cu mulți alți factori de dietă și stil de viață, ar putea contribui la creșterea cazurilor de cancer de colon în rândul tinerilor. (…) Luarea de antibiotice este probabil să aibă un impact negativ asupra microbiotei intestinale. Antibioticele pot induce neintenționat disbioza intestinală, ceea ce poate conduce la modificări permanente ale mediului intestinal natural. Această perturbare a microbiomului intestinal poate fi ceea ce determină această creștere a riscului. Este important să rețineți că dieta, stilul de viață, stresul și atât de mulți factori diferiți pot afecta sănătatea intestinală, iar utilizarea antibioticelor este doar unul dintre acești factori“, adaugă Perrott.

Potrivit acesteia, prescrierea de antibiotice ar trebui să fie judicioasă din cauza îngrijorării stringente privind rezistența la antimicrobiene: „Profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg trebuie să fie conștienți de faptul că utilizarea inutilă a antibioticelor, în special în rândul tinerilor, ar trebui evitată. (…) Suplimentele probiotice conțin tulpini de microbi vii și urmăresc să îmbunătățească sau să restabilească microbiomul intestinal. Deși există dovezi limitate până acum,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!