Economie

Apartamentele vechi din Cluj, cele mai scumpe din România. Dar… prețul real de vânzare e cu 20% mai mic decât cer proprietarii

Orașul Cluj-Napoca se clasează pe primul loc în topul național al prețurilor la apartamentele vechi, însă experții susțin că prețul cerut diferă de cel final de vânzare chiar și cu 20%.
Cluj-Napoca este în continuare lider în topul național, cu cel mai mare preț mediu de tranzacționare al apartamentelor în piața secundară (adică apartamentele vechi), de 1.650 de euro pe metru pătrat util. „Capitala Transilvaniei” a depășit Bucureștiul (1.500 de euro) și Timișoara  (1.420 de euro), potrivit datelor ValorEasy, citate de wall-street.ro.

Totuși, deși prețurile de listare sunt un element influențator important asupra evoluției pieței, deoarece influențează în mod direct potențialii cumpărători de locuințe, pentru că de ele se lovesc prima oară, în realitate, nivelul real al prețurilor este mai mic.

Majoritatea rapoartelor indică o creștere între 10% și 15% a prețurilor pe zona rezidențială, iar pentru anul acesta, estimările indică o menținere a ritmului de creștere din 2021, anticipând o creștere de cel puțin 10% și în 2022.

Cluj-Napoca: diferențe de 20% între prețul cerut și cel de tranzacționare
„Fundamentele pieței imobiliare au rămas puternice. Dacă vei întreba un dezvoltator, acesta va spune că a avut un an excelent, dacă întrebăm un agent imobiliar, va spune că a avut un an bun, un vânzător îți va spune că piața merge foarte bine, pentru că a reușit să vândă cu un preț foarte bun, dar dacă întrebi un cumpărător, el ce va spune?”, s-a amuzat Dorel Niță, co-fondator și managing partner al companiei ValorEasy.

Potrivit acestuia, prețurile au crescut în ultimul an, iar din perspectiva celor care se află pe partea de vânzare lucrurile sunt pozitive.

În Cluj-Napoca, unde sunt cele mai mari prețuri de locuințe din toată țara, diferența dintre prețul cerut și cel de tranzacționare poate fi și cu până la 20% mai mic.

 » Aflați mai multe informații aici.