Asociaţiei Fermierilor din România: „Recoltele bune din acest an nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă. Mari cantităţi sunt exportate”

Asociaţiei Fermierilor din România: „Recoltele bune din acest an nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă. Mari cantităţi sunt exportate”

Recoltele bune obţinute în acest an de către fermierii români nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte din materia primă pleacă la export, iar bugetul pierde din această cauză miliarde de euro, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.”Producţia agricolă a României la cereale a crescut de patru ori de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent. Recoltele bune din acest an agricol vor aduce la bugetul statului român venituri directe din taxe de peste un miliard de euro. Aici este vorba doar de sumele rezultate direct, din achitarea taxelor pe producţie, taxele pe materiile prime. Însă, aceste materii susţin industria alimentară şi alte industrii conexe care generează taxe din forţa de muncă, taxe de mediu, impozite pe profituri. Bugetul public al României pierde alte miliarde de euro din faptul că mari cantităţi sunt exportate ca materie primă. Dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a precizat Daniel Botănoiu într-o declaraţie pentru AGERPRES privind bilanţul anului agricol 2021.Acesta afirmă că în statisticile Uniunii Europene şi ale Comisariatului pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, însă meritul pentru toate aceste producţii revine în principal fermierilor.”La această producţie bună s-a adăugat şi creşterea preţurilor materiilor prime, însă în paralel cu aceasta au crescut şi preţurile inputurilor. Nu trebuie uitat faptul că preţul îngrăşămintelor pe bază de azot au crescut de la 900 lei/tona în 2020 la peste 4.000 lei/tonă în 2021. Din păcate, recoltele nu vor ajuta însă foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte din materia prima agricolă este exportată. Se aşteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!