Actualitate

Au spus că nu, dar acum ne bagă în război. Ciucă dorește o armată “voluntară” ca să apărăm hoții din guvern

Nicolae Ciucă a anunțat recent inițiativa guvernului de a institui un program de pregătire militară voluntară, o decizie care amintește de introducerea inițial voluntară și ulterior obligatorie a vaccinării în timpul pandemiei de COVID-19.

Așa a fost și vaccinarea la început, această informație ridică semne de întrebare față de motivele și consecințele acestei inițiative.

Confruntată cu spectrul unui conflict în regiune, România pare să fie împinsă de actuala coaliție PSD-PNL spre un scenariu de pregătire pentru război, în ciuda lipsei de entuziasm a populației pentru un astfel de angajament.

“Ciucă panichează România și visează război. Începe ‘armata voluntară’. Ca în COVID, apoi obligatoriu” – cu aceste cuvinte, inițiativa este descrisă ca un prim pas spre posibile cerințe militare mai stricte pentru cetățeni.

Într-un context internațional încordat, această decizie a stârnit întrebări și temeri: Deși românii nu vor război, Ciucă ne pregătește de unul: armata voluntară..,, sugerând o disonanță între dorințele populației și planurile guvernamentale.

Criticii se întreabă retoric: “Tu vei face armata voluntară ca să aperi în război pe Ciucă și Ciolacu? Ideea PSD-PNL”, punând accent pe percepția că interesele politice ar putea sta la baza acestei decizii, mai degrabă decât securitatea națională efectivă.

De asemenea, se menționează că, deși inițial a fost prezentată ca o opțiune, există temeri că, la fel ca și cu vaccinarea, participarea la acest program de pregătire militară ar putea deveni în cele din urmă obligatorie: “Întâi voluntar, apoi obligatoriu. Așa a început și vaccinarea.”