Borodi, Net Brinel Cluj-Napoca: „În ultimii 5 ani am căutat IT-iști pe orice post”

Borodi, Net Brinel Cluj-Napoca: „În ultimii 5 ani am căutat IT-iști pe orice post”

Industria IT a ajuns cu peste 13 miliarde de euro să reprezinte 6.2% din PIB-ul României. Marcel Borodi, directorul general al companiei de IT Net Brinel Cluj-Napoca afirmă că acum există un deficit de personal in indsutrie, față de primii ani ai companiei, când angaja doar elite.
Domeniul IT s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Marcel Borodi, directorul general al Net Brinel Cluj-Napoca, afirmă că în primii 10 ani de activitate își permitea luxul de a alege în compania sa doar pe cei mai buni angajați, deoarece și numărul candidaților depășea cu mult nevoia internă. Borodi mărturisește că „după emigrarea unui număr mare de IT-ști și imigrarea unui număr important de firme de servicii IT, ultimii cinci ani sunt de head-hunting pentru orice post.”

„Întrebare frecventă pe care o întâlnesc în Cluj este unde găsim cursuri de IT. Dacă un IT-ist s-ar forma într-o lună sau într-un an, numărul de IT-ști ar exploda. Din păcate, acest proces ia ceva mai mult timp, iar neimplicarea suficientă a noastră, a mediului privat, și modalitatea ineficientă în care se finanțează învățământul superior (per capita, fără o suficientă corelare cu piața muncii) ne fac să sabotăm dezvoltarea și mai accelerată a unui pilon de bază a creșterii PIB-ului României: IT&C-ul”, a spus Marcel Borodi, șeful Net Brinel, potrivit profit.ro.

El a adăugat că, la nivel de asociații IT, Net Brinel a solicitat în nenumărate rânduri universităților să crească numărul de locuri.

„Cei din mediul universitar ne răspund că, dacă ar suplimenta locurile disponibile nu au cadre didactice de specialitate care să preia surplusul de studenți și nici nu pare că sunt suficienți candidați motivați pentru a intra prin concurs de admitere la aceste specializări. Aici este un cerc vicios din care nu vom putea ieși fără o colaborare continuă între industria IT,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!