Care ar fi “singura soluție” de-a opri devalorizarea accelerată a leului. “Înainte să zicem că BNR este vinovată, să facem încă un pas în spate”

Care ar fi “singura soluție” de-a opri devalorizarea accelerată a leului. “Înainte să zicem că BNR este vinovată, să facem încă un pas în spate”

Marti, 15 Februarie 2022, ora 16:101872 citiriFostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, explică mecanismul inflației care afectează în această perioadă România și sugerează că ar fi o “singură soluție” pentru a opri devalorizarea accelerată a monedei naționale.Năsui prezintă pe Facebook un grafic din care reiese că inflația a crescut în România de la 2% în decembrie 2020 la 8,4% în ianuarie 2022.Fostul ministru explică succint și plastic cum se traduce pentru cetățeni devalorizarea leului.”În ultimii 17 ani, statul ne-a luat jumătate din puterea de cumpărare. Leul și-a pierdut jumătate din valoare. Adică 1 leu din 2005 valorează acum doar 50 de bani.În ultimii 10 ani, leul a pierdut 24% din valoarea sa. Adică 1 leu din 2012 mai valorează acum 76 de bani.Iar în ultimul an, leul a pierdut 7.7% din valoarea sa. Adică un leu de anul trecut mai valorează acum 92 de bani.România nu a mai avut o inflație atât de mare în ultimii 10 ani. Nici măcar în epoca Dragnea, când a fost un scandal întreg legat de explozia inflației nu am ajuns la cifrele de acum. Ca să avem un reper, inflația maximă atinsă în epoca Dragnea a fost de 5.41%, acum inflația este la 8.4%.Mai grav, îndrăznesc să fac un pronostic: inflația va mai crește încă peste 10% în următoarele luni. Nu îndrăznesc să spun până unde va ajunge. Sper, însă, că nu va depăși și 15%.De unde vine creșterea prețurilor? Din mărirea masei monetare, adică a cantității de lei în circulație. Din folosirea nesăbuită a tiparniței (nu mai e tipărire efectivă, majoritatea banilor actuali sunt digitali).Cu cât statul mărește mai mult numărul de lei în circulație cu atât scade mai tare valoarea unui leu. Fix asta s-a întâmplat și asta se întâmplă și acum.Înainte să zicem că BNR este vinovată, să luăm încă un pas în spate și să ne uităm la motivele pentru care face asta.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!