Economie

“Carul cu boi” al lui Grigorescu, în varianta fermei de la Cojocna din Cluj: 7 exemplare dintr-o rasă pe cale de dispariţie

Ferma de la Cojocna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca se laudă cu şapte exemplare rare din rasa Sură de stepă. În România mai există doar câteva zeci de exemplare cu origine cunoscută.
Universitatea de la Cluj se implică activ pentru conservarea unei rase de bovine pe cale de dispariţie. La ferma de la Cojocna zootehniştii clujeni au deja grijă de şapte exemplare de Sură de stepă.

“Ne mândrim cu cele șapte exemplare de Sură de stepă, din care patru adulte și trei viței, care se află la Ferma Cojocna – USAMV Cluj-Napoca, unde au și fost fotografiate astăzi (marţi16 noiembrie – n.red.).

Efectivul de animale a fost constituit inițial la Staţiunea Didactică Experimentală Jucu, în cadrul unui proiect dezvoltat de Conf. dr. Zamfir Marchis, de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii Cluj.

Fiind pe cale de dispariţie, rasa Sură de stepă este cuprinsă într-un Program naţional de conservare a resurselor genetice animale. În România mai există doar câteva zeci de exemplare cu origine cunoscută.

Ilustrată și în faimoasa pictură intitulată “Carul cu Boi” a lui Nicolae Grigorescu, rasa Sura de stepă se caracterizeazǎ printr-o dezvoltare corporalǎ variabilǎ, cu coarne impresionante (lungime de 40-80 cm) şi membre puternice şi lungi, cu articulaţii largi şi rezistente.

Coloritul este în funcție de varietățile rasei, între care se numără Transilvăneană, Dobrogeană, Moldovenească, Ialomițeană”, transmite USAMV Cluj. 

 » Aflați mai multe informații aici.