Actualitate

Ce a votat Parlamentul R. Moldova legat de anumite categorii de pensionari

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.

Documentul prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar în R. Moldova, la data determinării pensiei.

Totodată, se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime. Pentru anul 2021, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate constituie aproape 513 milioane de lei.

Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eşalonări în funcţie de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

 » sursa: www.infoPrut.RO