Ce se va întâmpla dacă Putin declanșează un atac nuclear

Ce se va întâmpla dacă Putin declanșează un atac nuclear

  • După o campanie dezastruoasă în Ucraina, toată influența președintelui rus se bazează pe combustibili fosili și amenințarea cu arme nucleare.
  • Aliații occidentali au luat decizia să nu se mai teamă și să acționeze pentru a deteriora și descuraja posibilitățile Moscovei de a duce un astfel de plan la îndeplinire.
  • Strategia SUA: o acțiune combinată de folosire a rachetelor ofensive, a celor defensive, dar și operațiuni de atac pentru distrugerea rachetelor rusești înainte de lansare.
  • În situația în care Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, SUA și NATO vor reacționa în așa fel încât un al doilea să nu mai fie posibil.

În ultimele zile, pe posturile de televiziune din Rusia, propaganda oficială încearcă să acrediteze ideea unui posibil război atomic declanșat de Moscova.

Zi de zi, pe micile ecrane se discută despre importanța victorie cu orice preț împotriva Ucrainei.

„Există două posibilități”, a spus Margarita Simonian, 42 de ani, realizatoarea programului 60 de minute de la postul Rossia 1. 

„Fie câștigăm în Ucraina, fie începe un al treilea război mondial. Cunoscându-ne pe noi și pe liderul nostru Vladimir Vladimirovici Putin, nu există nicio șansă să renunțăm”. 

Realizatoarea a mai spus că „noi vom merge în Rai, iar ei, pur și simplu, vor arde în Iad”, amintind o declarație mai veche a președintelui rus, care amenința cu bomba nucleară.

Margarita Simonian, propagandista lui Putin, anunță la televiziunea rusă începerea celui de-Al Treilea Război Mondial – Foto: Wikipedia.org

Toată această atmosferă toxică, generată de Kremlin prin folosirea mass-media pe care le controlează, are legătură cu dezastrul de pe front.

Vladimir Putin, de peste două luni de când a ordonat invadarea Ucrainei, nu a obținut nicio victorie. Războiul s-a transformat într-unul de uzură în care armata Rusiei înregistrează pierderi imense. 

Întreaga discuție despre un atac nuclear, deși puțin probabil, e posibilă din cauza disperării președintelui rus și a fricii acestuia că va fi înlăturat de la putere.

Poate fi Putin oprit să declanșeze un atac nuclear?

Teoretic, nu, dar practic există șanse. De exemplu, în prezent, serviciile de informații occidentale monitorizează atent facilitățile nucleare ale Rusiei. Nu se observă mișcări în direcția pregătirilor pentru un astfel de atac.

O altă problemă importantă este cea a lanțului de comandă în cazul unei astfel de decizii. 

Pentru declanșarea unui atac nuclear e nevoie de un număr de ordine și operațiuni, astfel încât acesta să aibă loc. Fiecare militar implicat trebuie să ia o decizie de viață și de moarte, dar nu numai cu privire la el,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!