Opinii

Cel mai mare succes posibil al lui Dacian Cioloș. Schimbarea de ton

Între optimismul la care e obligat dl Cioloș din actuala poziție și Florin Cîțu, flașneta blocată pe punctajul recitat obsesiv de toți liberalii, cea mai credibilă și relevantă descriere a discuției de miercuri a liderilor fostei coaliții este a lui Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a descris o discuție sinceră, iar sinceritatea, spune domnia sa, implică și durere. A descris o lipsă de încredere, dar a subliniat că nu exista un blocaj:

„Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta, și în stânga. Ce am văzut e în spatele nostru. Nu mai putem schimba nici votul de la moțiune, nici alăturarea cu AUR, dar putem schimba ziua de mâine. Oricine dacă lipsește din această formulă de 3 + 1 (PNL, USR, UDMR + minoritățile naționale), coaliția din decembrie nu mai funcționează. Dl Cioloș astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile”.

Ce succes ar putea avea dl Cioloș?

În opinia mea, nu să formeze un guvern. Un guvern Cioloș de coaliție e foarte greu de imaginat pentru PNL. Să sari de la acuzația că USR a creat criza la asumarea participării într-un guvern condus de liderul USR e cale lungă. Adică e greu de conceput că PNL și UDMR ar accepta să premieze USR cu postul de premier.

Teoretic, asta ar putea fi plătit cu ministerele cele mai valoroase ale USR, care să fie cedate liberalilor și maghiarilor. Dar și unii, și ceilalți știu că puterea reală este la premier. Un premier este atât de puternic cât dorește el să fie, după cum a dovedit și Florin Cîțu.

Un guvern minoritar Cioloș, foarte improbabil de altfel, ar fi pedeapsa cea mai severă pe care ar putea-o primi USR de la foștii parteneri. Să treci iarna și criza sanitară cu un guvern extrem de minoritar este mai rău decât i-a fost Guvernului Cioloș în 2016.

Deci cel mai realist succes ar fi ca aceste discuții să ducă la refacerea coaliției și de aici la instalarea unui guvern condus, cel mai probabil, de un alt liberal, care nu mai poate fi Florin Cîțu.

Altă soluție de guvernare nu există, este ceea ce admit pe diferite tonuri liderii celor 3 partide. Și dacă ea nu va fi aplicată, costul politic va pica pe toți, fără excepție.

În plus, poate au înțeles că e greu să se mai bazeze pe erorile PSD. Pentru prima dată social-democrații par să aibă o linie strategică clară, iar dl Ciolacu, după cum spune, vrea să nu mai repete greșelile foștilor lideri PSD. Deci votul negativ va veni cu mult mai greu, la fel tranzacțiile pe mize mici.

 » Aflați mai multe informații aici.