Actualitate

Certificatul verde este obligatoriu începând de luni. Avocatul Poporului susține că nu poate face nimic. Guvernul Cîțu a avut grijă de asta

Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vatamate in drepturile lor, dupa ce apare incidenta de 3 la mie, daca le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca in contencios administrativ Hotararea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie sa restrangi drepturi si libertati.

Certificatul verde este obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni. Decizia a fost luată de Guvern. Măsura se va aplica doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Cand vorbim de acest certificat discutam de faptul ca unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boala sau nu au testul, nu-si pot exercitat drepturile si libertatile pe care in mod firesc le au. Deci discutam de o restrangere.

Guvernul a avut la dispozitie toata vara sa faca un proiect de lege sa fie trimis in Parlament si dezbatut. O lege trece si prin controlul de constitutionalitate. In Franta s-a trecut prin filtrul Consiliului Constitutional dupa ce s-a trecut prin Parlament. Asa ma asteptam sa se intample si in Romania, dar nu a fost cazul