Opinii

Charles, complicata viață a unui monarh de tranziție. De la Regina Elisabeta, la Regele William

A primit coroana târziu, iar principala sa misiune e să mențină popularitatea familiei regale, cea mai importantă moștenire a mamei sale, una de care depind supraviețuirea monarhiei și a Commonwealth-ului.

  • După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Jamaica și Belize au fost primele țări care au anunțat că vor să organizeze referendumuri pentru a nu-l mai recunoaște pe Charles ca șef al statului.
  • Mulți tineri britanici se plâng de bogăția excesivă a familiei regale și de folosirea resurselor publice pentru finanțarea acesteia.
  • Cartea „Rezerva” a provocat un val de reacții negative din partea presei și a membrilor familiei regale, care-l acuză pe Harry de trădare, minciună și răzbunare.
  • Prinții William și Harry, copiii Dianei, au fost nevoiți să participe la procesiunea funerară, mergând în spatele sicriului mamei lor, o decizie controversată care i-a afectat profund pe cei doi frați.
  • Diana a fost înmormântată pe o insulă privată de pe domeniul familiei Spencer din Althorp, unde Charles Spencer, fratele ei, a ținut un discurs în care a criticat presa și familia regală pentru modul în care au tratat-o pe sora lui.

Încoronarea Regelui Charles, 74 de ani, e un eveniment global care va fi urmărit de miliarde de oameni din întreaga lume. Dar acesta vine la pachet și cu multe întrebări despre capacitatea noului monarh de a păstra aparența de unitate a familiei regale, dar și susținerea opiniei publice pentru forma actuală de guvernământ a Marii Britanii, cea de monarhie constituțională.

„Viața mea se va schimba, bineînțeles, pe măsură ce îmi voi asuma noile responsabilități”, a declarat Charles în primul său discurs public în calitate de suveran, anul trecut, după moartea mamei sale. „Nu va fi posibil să mai acord atât de mult timp și energie organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult”.

LONDRA. Regele Charles al III-lea, alături de soția sa Camilla, în ținute de gală – Foto: Hepta.ro

Charles a preluat tronul imediat după decesul Reginei Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani. 

Oficial devine rege în data de 10 septembrie 2022, când a avut loc proclamația din Consiliul de Coroană, o adunare solemnă a celor mai înalți demnitari ai statului. 

În aceeași zi, a prezidat pentru prima dată Consiliul și a primit omagiul solemn al membrilor guvernului și al opoziției. 

A doua zi, a plecat într-un turneu prin cele patru națiuni ale Regatului Unit, pentru a se întâlni cu oamenii și liderii locali.

 » Aflați mai multe informații aici.