Social

Chirurgia laparoscopică: avantajele pacientului în Spitalul Arcadia

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia: Laparoscopia este o metodă de explorare a cavității abdominale folosind un instrument optic, laparoscopul. Explorăm, dar în același timp și rezolvăm problema pe care o are pacientul.Din acest punct de vedere, laparoscopia poate fi împărțită în două clase, laparoscopia diagnostică, în care efectiv introducem instrumentul optic cu care examinăm cavitatea abdominală în scopul obținerii unui diagnostic. Punem un diagnostic, eventual realizăm un gest minim care îl ajută pe pacient în tratarea ulterioară a afecțiunii. Cealaltă clasă, care este vastă, este laparoscopia terapeutică, în care efectiv se rezolvă problema pe care o are pacientul.
Marea majoritate a afecțiunilor din chirurgia abdominală pot fi tratate astăzi laparoscopic, inclusiv patologia hepatică, care ani întregi nu a beneficiat de această abordare minim invazivă.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic? 

Avantajele sunt multiple. În primul rând, laparoscopia se realizează prin niște mici incizii. Inciziile care se efectuează în tehnicile obișnuite, de 10,15, 20 cm, în funcție de afecțiunea pe care o are pacientul, se reduc la dimensiuni de 0.3, – 1 cm. Reducerea dimensiunilor plăgii postoperatorii are efecte benefice pentru pacient. Recuperarea este rapidă.

Studiile actuale spun că un pacient operat laparoscopic necesită cu cel puțin 20-30% mai puține analgezice față de cel operat clasic. Cu alte cuvinte, senzația de durere este mult diminuată.

Nemaifăcând incizii mari, dispare o serie de complicații, care pot apărea în urma acestor așa-zise tăieturi. Da, cum ar fi de exemplu supurațiile, sângerările plăgii, dezunirile, adică situația în care plaga se desface și apare eventrația. În cazul laparoscopiei, tipul acesta de complicație este foarte, foarte mic, sub 1 la sută. 

Un alt avantaj major este că laparoscopia are un impact mult mai mic asupra pacientului față de chirurgia clasică, lucru foarte important la pacienții cu boli asociate,

 » Aflați mai multe informații aici.