Politica

Cioloș a respins posibilitatea declanșării de alegeri anticipate

Foto: Facebook Dacian Cioloș

USR nu va negocia cu PSD sau AUR, a spus, joi seară, premierul desemnat Dacian Cioloș. De asemenea, a respins posibilitatea declanșării alegerilor anticipate.

Dacian Cioloș a spus, joi seară, la TVR 1, că partidul va lua o decizie legată de Executiv, minoritar sau de coaliție.

„Lucrăm și la un program de guvernare pe care să-l propunem fie unor parteneri, care pot fi doar PNL și UDMR, cu sprijinul grupului minorităților…. și ne pregătim pentru ca, la începutul săptămânii viitoare, să fim în măsură să propunem un program de guvernare și un guvern. Dacă PNL și UDMR vor vrea să începem discuții serioase, până cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare, putem propune un program și o echipă comună de guvernare”, a spus Dacian Cioloș.

De asemenea, Dacian Cioloș a respins posibilitatea declanșării de alegeri anticipate: „Discutăm să ne aflăm în treabă, nu văd cum am putea organiza alegeri anticipate!”

Amintim că întâlnirea la care au participat miercuri Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor s-a încheiat fără ca liderii să fi ajuns la o concluzie. Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că vineri va urma o nouă întâlnire cu liderii PNL și UDMR.

Dacian Cioloș, mesaj aproape de miezul nopții

„Foarte multe emoții în aceste momente, nume peste nume, declarații și întrebări care țin mai degrabă de un „reality show” decât de o situație care implică mult echilibru și urgență. Foștii noștri parteneri m-au rugat să aștept până mâine pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliția. Am decis să aștept până vineri. Nu avem prea mult timp la dispoziție, dar am decis să aștept, pentru că un eventual guvern susținut de Coaliție ar fi cel mai bun lucru acum.

În rest, nu mă joc cu mandatul primit de la președintele României, așa cum nu mă joc atunci când discutăm despre lunile care urmează.

Situația politică este instabilă, situația economică se degradează, situația medicală este dezastruoasă. Și, cu toate acestea, primesc întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente. Nu cad pradă disonanței și am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize.

Mi-aș dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul. Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienți oameni maturi care să știe că soluțiile implică renunțare, poate o formă de sacrificiu, dar și diplomație. Avem un început de negociere și vă rog pe toți, cetățeni sau oameni de presă, analiști politic sau simpli pasionați de jocul politic, să înțelegeți că de rezultatul din aceste zile depinde viața multor cetățeni ai României.

Am fost azi întrebat și dacă am impresia că aș putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și luni va face un sacrificiu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru”, a transmis Dacian Cioloş, miercuri, ca o concluzie după discuţiile cu cei de la PNL şi UDMR.