Clujul imobiliar rămâne CEL MAI SCUMP din țară: 2.350 de euro/mp util central

Clujul imobiliar rămâne CEL MAI SCUMP din țară: 2.350 de euro/mp util central

În perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent, relevă cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro.
În acest context, diferența anuală de preț a ajuns, trimestrul trecut, la o valoare de +10,3% – ceea ce marchează un avans de 2,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când se situa la +7,6%. În primele trei luni din anul în curs fusese atinsă cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii șase ani, respectiv +3%. Nivelul actual este superior, însă, celui consemnat în trimestrul 1 din 2020 (+9,45%), când efectele pandemiei nu erau încă resimțite pe piața imobiliară.

10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat, în al treilea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. De remarcat este că, la fel ca în cele trei luni anterioare, au existat centre regionale care au reușit să atingă marje de creștere de peste 4%.

Mai exact, cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov și Oradea, cele două orașe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%). Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează Constanța (+3,4%), Bucureștiul (+3%), Iașiul (+2,4%), Ploieștiul (tot +2,4%), Craiova (+2%), Timișoara (+1,1%) și, respectiv, Galațiul (+1%). Excepția de la regulă este reprezentată de Brăila, unde în ultimele trei luni a avut loc ușoară scădere de preț, în cuantum de 0,2%.

În urma evoluțiilor consemnate în al treilea trimestru din 2021, în prima jumătate a clasamentului național al marilor centre regionale în funcție de prețurile apartamentelor (noi și vechi) au survenit anumite modificări. Astfel, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat util),

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!