Actualitate

Consiliul Europei, despre problemele care rămân nerezolvate în Republica Moldova ~ InfoPrut

Consiliului Europei îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să promoveze politica de „toleranță zero” față de aplicarea relelor tratamente. Într-un raport, instituția a constatat că numărul redus de cauze trimise în instanță și de condamnare a persoanelor care au aplicat maltratarea indică o problemă continuă privind eficacitatea și calitatea investigațiilor, se arată într-un comunicat de presă de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, citat de IPN.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a salutat hotărârea Curții Constituționale din 29 noiembrie 2018 privind necesitatea acordării accesului părții vătămate și al reprezentantului acesteia la materialele urmăririi penale, dar a solicitat informații despre faptul când ajustările la cadrul legal vor fi adoptate.

Având în vedere că persoanele suspectate de aplicarea maltratării foarte rar sunt suspendate din funcție, au fost solicitate informații clare privind situația practică existentă la acest capitol. În vederea prevenirii de noi condamnări la CEDO, au fost solicitate informații cu privire la faptul dacă au fost luate măsuri pentru combaterea practicilor de neînregistrare oficială a reținerii și detenției persoanei.

Lipsa confidențialității în timpul examinărilor medicale a persoanelor aflate în custodia poliției este o altă problemă constatată. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a invitat în mod repetat autoritățile să adopte măsuri suplimentare pentru a asigura în practică o astfel de confidențialitate.

Anterior, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Asociația Promo-LEX au transmis Comitetului de Miniștri o comunicare prin care au informat despre existența acestor probleme și au menționat despre lipsa unui impact tangibil al reformelor și măsurilor de combatere a maltratării întreprinse până acum de autorități.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a evectuat verificările în perioada 14-16 septembrie 2021. Următoarea sesiune de verificare este preconizată pentru 2023.

 » sursa: www.infoPrut.RO