Consultul neonatologic prenatal. Detalii oferite de Elena Matei, medic primar Neonatologie

Consultul neonatologic prenatal. Detalii oferite de Elena Matei, medic primar Neonatologie

Dr. Elena Matei (FOTO), medic primar Neonatologie, Medic specialist Pediatrie, Arcadia: Consultul prenatal sau prima voastră întâlnire cu medicul neonatolog are loc la Arcadia la 36 de săptămâni de sarcină. 

Te invităm să te prezinți cu dosarul medical, care cuprinde toate investigațiile din timpul sarcinii. Medicul neonatolog va face o anamneză amănunțită și va verifica dosarul de sarcină care include atât analize, cât și ecografii efectuate în sarcină. De asemenea, în cadrul întâlnirii cu medicul neonatolog, vei afla ce se întâmplă cu bebelușul, de la naștere și până la externarea din maternitate. Veți fi informați și consultați în administrarea oricărui tratament/analize asupra noului născut, explicându-se în detaliu în ce constau și care sunt beneficiile lor.

Testele şi intervenţiile standard pentru nou născut

Scorul Apgar se evaluează la 1 minut după naștere: bătăile cordului fetal, respirațiile, culoarea tegumentelor, tonusul și reactivitatea la stimuli. Fiecare parametru se notează de la 0-2. Apgar 8-10 este normal, iar sub 8 se impun manevre imediate de reanimare. Nou născuții cu Apgar mic la naștere vor necesita supraveghere ulterioară în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.
Ora magică, „skin to skin“, plasarea nou-născutului imediat după naștere, pe abdomenul mamei, acoperirea cu un scutec cald și lăsarea lui până la o oră după naștere, doar dacă starea clinică a acestuia permite acest lucru.
Brățara de identificare (nume, prenume, greutate, sex, ora nașterii).
Cântărirea și măsurarea, monitorizarea temperaturii, monitorizarea parametrilor vitali.
Vitamina K1 se administrează o doză imediat după naștere pentru a preveni formele grave de hemoragie la nou-născuți
Administrarea vaccinurilor, conform schemei naționale în vigoare, se va face după prealabila informare a părinților și doar cu acordul acestora.
Analizele standard se efectuează la nou născuți după naștere: hemoleucograma, grup sanguin și Rh, monitorizarea glicemiei; în cazuri deosebite se recoltează și analize suplimentare după prealabila informare a părinților.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!