Opinii

Corespondență din Vama Siret Oboseala și tristețea celor care fug ca să-și salveze viața

  • Stadionul din Siret s-a transformat într-o tabără de refugiați, unde aceștia primesc asistență medicală și psihologică, cazare, mâncare și ajutor să-și pună în ordine documentele.
  • ISU a preluat transportul ucrainenilor care trec granița în România, aducându-i în tabără. De aici, mulți pleacă mai departe.
  • Peste 100 de persoane au rămas peste noapte, luni, 28 februarie, în ziua în care au intrat cei mai mulți refugiați în țară.
  • În Polonia, cozile la punctele de trecere a frontierei se întind pe kilometri, numeroși ucraineni îndreptându-se acum către România.

E un ger uscat la stadionul din Siret unde ISU a ridicat o tabără de 400 de locuri pentru ucrainenii care fug din calea războiului.

Lumina împrăștiată de proiectoarele militare face ca terenul plin de corturi albastre și portocalii, printre care se strecoară ofițeri și oameni zgribuliți, să semene cu un platou de filmare a unei producții de război.

Dar războiul e real și se desfășoară la o distanță de trei kilometri, unde oameni obosiți, stresați și îngrijorați încearcă să ajungă în România ca să scape cu viață.

“În această noapte, în tabără sunt 140 de oameni, dar numărul e într-o continuă schimbare. Unii pleacă, alții vin”, a spus, pentru spotmedia.ro, căpitanul Alin Găleată, ofițer de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județul Suceava.

Tabăra de pe Stadionul Siret, ridicată de ISU, luni, 28 februarie – Foto: spotmedia.ro

E obosit și mărturisește că a stat toată ziua în frig. 

Când trecem prin fața unei echipe de televiziune din Grecia, reportera îl oprește, spunându-i că a aflat că anul trecut a fost cu echipele de pompieri români la marile incendii de vegetație.

Căpitanul se luminează la față și îi confirmă. Scoate telefonul și îi arată reporterei câteva imagini de la acțiunile din august 2021. Femeia e impresionată, îi mulțumește și spune că pompierii români sunt foarte respectați în Grecia.

Acum s-au întâlnit la un nou cataclism, de data asta un război provocat de un lider care nu mai înțelege lumea în care trăiește, hotărându-se s-o distrugă.

Viața unui oraș schimbată de război, deși nu sunt lupte

Siret, cel mai nordic oraș din regiunea Moldovei, are în jur de 8.000 de locuitori. O localitate în care clădirile vechi amintesc de faptul că în alte vremuri s-a aflat și la granița Imperiului Austro-Ungar.

În ultimele zile, de când a început războiul, populația Siretului s-a dublat. Nu mai există niciun loc de cazare, parcările sunt pline, iar Google Maps arată, pe tot parcursul zilei, că șoseaua care trece prin centrul orașului și duce la graniță are culoarea roșie,

 » Aflați mai multe informații aici.