Social

Costurile COVID: 1.000 lei pentru o formă ușoară, 10.000 euro pentru ATI

Numărul mare de pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă înseamnă o presiune financiară de cel puțin 45 de ori mai mare decât costurile pentru administrarea vaccinului și pentru tratamentul în forme ușoare. Doi medici români au comparat care sunt costurile. Rezultatul: șocant.„+90% din cei care ajung în spital sunt nevaccinați. Ca să aibă grijă de ei, statul cheltuie sume uriașe. Vorbesc de spitalizare, oxigen, perfuzii, ventilație, tratamente cu anticorpi, tratamente biologice, tratamente antivirale, terapii ale durerii etc. O internare la ATI pe două săptămâni poate sări de 45.000 de lei. Vaccinul costă 80-100 de lei. Pe stat îl costă, nu pe om. Pentru om e gratis”, a arătat dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, autor de cărți care popularizează educația pentru sănătate în rândul adulților și copiilor.

Forma uşoară de COVID-19, cu pacientul la domiciliu, la care se administrează doar C, D, Zn, paracetamol sau Ibuprofen costă circa 300 lei, a menționat Mugur Adrian, fost medic rezident Radiologie-Imagistica Medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – SUUB.

„Mai punem costul concediului medical (să zicem 1.000 lei pe 2 saptămână, salariu mediu), ajungem la cca. 1.300lei/caz foarte uşor. Pentru o zi de spitalizare în ATI costul este de cca. 1.000€/bolnav/zi. Pentru un internat la infecţioase se cheltuie 1.800 lei/zi/bolnav. Acesta stă aproximativ 7 zile (eu ştiu pacienţi care au stat 3-4 săptămâni). Egal 12.600 lei + concediu medical o lună (că mai sta încă 2 sapt minim în concediu medical acasă), adică în total 14.600 lei. Dacă stă la ATI 1.000€/zi x 10 = 10.000 euro + 14 zile pe infecţioase. Presiunea pe buget va fi uriaşă. Ţinând cont că în ATI ajung 91% nevaccinaţi, calculaţi voi cât costă, de fapt, nevaccinarea”, a menționat Mugur Adrian.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

 » Aflați mai multe informații aici.