Cum a adus Putin războiul în Rusia

Cum a adus Putin războiul în Rusia

  • 261.000 de bărbați, aflați în pericol de a fi recrutați, au părăsit deja țara în mai puțin de-o săptămână.
  • Minoritățile asiatice din Rusia, dar și cei care trăiesc în provincii îndepărtate de Moscova consideră că duc greul războiului, fiind primii mobilizați și trimiși pe front.
  • Revelația că nu mai poate câștiga războiul din Ucraina Putin a avut-o în Uzbekistan, unde și-a dorit foarte mult să primească mesaje de încurajare de la China și India, în schimb a fost admonestat.
  • Degeaba aduce Putin 300.000 de noi soldați dacă n-a reușit să-i echipeze corespunzător și să-i înarmeze pe primii 100.000 de militari combatanți cu care a început invazia, spune un general de la Pentagon.
  • După victoria din Harkov, Ucraina controlează ostilitățile și impune liniile de atac. Militarii ruși nu fac decât să încerce să reziste, fără a mai avea vreun plan de ofensivă.

În mai multe regiuni din Rusia, protestele la adresa mobilizării continuă, luând forme tot mai violente.

La 5.000 de kilometri de Moscova, în Irkutsk, ofițerul Alexander Ieliseiev, 38 de ani, a fost împușcat într-un centru de recrutare. Guvernatorul regiunii a anunțat că acesta e rănit grav și luptă pentru viața sa, conform presei din Rusia.

În aceeași zi, la o școală din Izhevsk, centrul Rusiei, un bărbat de 35 de ani, purtând “simboluri naziste”, a deschis focul, ucigând 15 elevi, apoi s-a sinucis.

La puțin timp după anunțarea mobilizării parțiale, au apărut tensiuni sociale pe întregul teritoriu al țării. În mai puțin de o săptămână de la anunțul mobilizării, 261.000 de bărbați aflați în pericol de a fi recrutați au părăsit țara. 

Serghei Șoigu, ministrul Apărării, anunțase săptămâna trecută că obiectivul mobilizării e să aducă 300.000 de noi militari. Nu se știe dacă obiectivul a fost atins până acum, dar aproape tot atâția au decis să evite războiul.

Întrebări și îngrijorări

“Vladimir Putin pare să fi realizat, în sfârșit, că nu va câștiga în Ucraina”, a scris Mark Galeotti, într-un articol pentru cotidianul britanic “The Times”.

“Cu toate acestea, săptămâna trecută a făcut pași semnificativi pentru a se asigura că nu-l pierde, mărind miza în moduri pe care ar putea, însă, să nu le poată controla”, a mai subliniat expertul.

Iar lipsa controlului lui Putin e tot mai vizibilă. Relațiile sociale se dezintegrează, sancțiunile erodează economia, iar protestele se multiplică și cresc în intensitate.

Revelația că nu mai poate câștiga războiul din Ucraina Putin a avut-o în Uzbekistan, la summit-ul Organizației de Cooperare Shanghai, unde și-a dorit foarte mult să primească mesaje de încurajare de la China și India.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!