Opinii

Cum a învins Olha, printr-un singur gest, Rusia și cât de greu i-a fost să-l facă? – Galerie foto

A refuzat să dea mâna cu o susținătoarea a lui Putin, iar visul ei de a participa la Olimpiadă s-a spulberat.

Cu lacrimi în ochi, le-a transmis ucrainenilor că-i este imposibil să-i dezamăgească și că susține sacrificiul soldaților cu toate forțele sale.

La presiunea opiniei publice internaționale, impresionată de curajul sportivei din Ucraina, forul olimpic și federația de specialitate întorc o decizie nedreaptă.

Războiul se câștigă și se pierde pe front, dar în jurul lui, viețile oamenilor se irosesc, se consumă și se prăbușesc la fel precum cele ale soldaților care se confruntă.

Olha Kharlan, scrimera de 32 de ani, de patru ori campioană mondială, a obținut o victorie surprinzătoare în războiul de supraviețuire pe care-l duce Ucraina împotriva Rusiei.

Informația că o sportivă a fost descalificată de la Campionatul Mondial de Scrimă pentru că a refuzat să-și salute oponenta ar fi fost ceva normal în vremuri de pace.

Confruntarea cu săbii e un sport elegant, bazat pe măiestria de a mânui o armă istorică, pe agilitate, dar și pe un cod de onoare pe care adversarii îl respectă cu strictețe.

În acest cod, strângerea mâinii oponentului, la sfârșitul meciului, era o prevedere obligatorie. În vremuri normale. Dar cum nu trăim astfel de vremuri, pe umerii sportivei din Ucraina a apăsat o responsabilitate mult mai mare.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi dă naștere multor întrebări, dar îmi oferă și multe răspunsuri. Avem în față o țară care ne atacă, ne distruge casele, orașele, ne omoară cetățenii, dar terorizează și competițiile sportive. De aceea ce s-a întâmplat astăzi trebuia să se întâmple odată și odată”, a spus Olha Kharlan, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe rețelele sociale.

Într-un meci de sabie din cadrul Campionatului Mondial de Scrimă, proba individuală, desfășurat la Milano săptămâna trecută, Olha Kharlan o învinge pe Anna Smirnova din Rusia cu scorul de 15-7.

Meciul era decisiv pentru sportiva din Ucraina, victoria asigurându-i calificarea la Olimpiada din Franța, de anul viitor. Pentru Olha ar fi fost o încheiere glorioasă a carierei. 

La sfârșitul meciului, Smirnova îi întinde mâna, dar Kharlan evită gestul, împingând vârful sabiei spre podea și plecându-și capul, un refuz ferm al strângerii de mână, dar afișând o atitudine respectuoasă față de sport și competiție.

SALUT. Momentul de la sfârșitul meciului în care Olha Kharlan, campioana Ucrainei, refuză să-i strângă mâna rusoaicei Anna Smirnova, fiind descalificată – Sursa: Captură video, Campionatul Mondial de Scrimă

Anna Smirnova protestează față de gestul sportivei din Ucraina și le cere arbitrilor să respecte regulamentul. 

Rămâne 45 de minute pe podiumul de concurs până când Olha Kharlan e descalificată.

 » Aflați mai multe informații aici.