Cum să tratezi ciuperca unghiilor (P)

Cum să tratezi ciuperca unghiilor (P)

Ciuperca unghiilor este o infecţie frecventă la nivelul unghiei, numită şi onicomicoză. Este cauzată de diferite tipuri de ciuperci sau fungi. Afectează de obicei unghiile de la picioare – ciuperca unghie picior, dar poate apărea şi la unghiile de la mâini.Ce este ciuperca unghiilor?

Ciuperca unghiilor este o infectie frecventa la nivelul unghiei, numita si onicomicoza. Este cauzata de diferite tipuri de ciuperci sau fungi. Afecteaza de obicei unghiile de la picioare – ciuperca unghie picior, dar poate aparea si la unghiile de la maini. Poate duce la schimbari inestetice ale unghiei, precum decolorare, ingalbenire, ingrosare sau deformare.

Unghiile pot deveni astfel galbene, maronii sau albicioase, cu pete sau dungi decolorate, pot deveni ingrosate sau fragile – se pot rupe sau se pot desprinde cu usurinta. Uneori unghia se poate separa si desprinde de patul unghial. Alte simptome asociate pot fi durere si disconfort in zona unghiei afectate.

Cauze ciuperca unghiilor

Ciuperca unghiei poate sa apara din cauza expunerii la ciuperci sau fungi prezenti in mediu, cum ar fi la piscine, in incaltamintea umeda sau pe podelele din salile de sport sau dusuri comune. Factorii de risc pot include igiena deficitara a picioarelor, leziuni ale degetelor sau unghiilor, diabet zaharat, sistem imunitar slabit sau purtarea de incaltaminte stransa, inchisa si inconfortabila.

Tratament ciuperca unghiei

Tratamentele pentru ciuperca unghiilor pot include produse antifungice orale sau locale, aplicate direct pe unghie. In cazurile severe poate fi necesara indepartarea chirurgicala a unghiei afectate. Este important sa mergeti la medic pentru tratament ciuperca unghiei adecvat in caz de semne sau simptome, pentru a preveni complicatiile.

Medicul poate recomanda diferite tratamente si solutii pentru ciuperca unghiei, de obicei produse topice (unguente, crema pentru ciuperca unghiei sau solutie ca Exoderil ciuperca unghiei).

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!