CUMPLIT: jumătate din infectaţii Covid din Iaşi ajung acum în spital, iar 10% dintre ei mor
Ieri, o nouă zi cu multe cazuri la Iaşi, dar şi cu veşti deloc bune de la infecţionişti. Valul 4 este mai dur decât valurile 2 şi 3: jumătate din cei infectaţi ajung în spital, şi 10% dintre ei mor, arată cifrele.
Secţiile ATI COVID din reţeaua medicală ieşeană sunt 100% ocupate. Saloanele de confirmaţi „pocnesc“ efectiv, iar Iaşul se pregăteşte, după trei valuri de pandemie trecute acceptabil, să transfere primul bolnav COVID în alt judeţ. Pentru că, aici, nu mai are unde. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, în ultimele 18 luni. „Mâine atingem capacitatea maximă. De mâine încolo, aşteptăm să moară cineva de la ATI COVID ca să putem interna“, a spus şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi.
Ultima supapă pentru secţiile ATI COVID sunt cele cinci paturi de la Spitalul Clinic de Recuperare. Conform planului de rezilienţă şi potrivit tuturor calculelor pe hârtie făcute, acestea sunt ultimele „guri de oxigen“, restul fiind ocupate. Această situaţie nu a mai fost întâlnită nici în primăvara lui 2020, nici în iarna-primăvara lui 2021. Medicii spun că nu este vorba de infectaţi, ci despre fluxul mare cu care aceştia se adresează spitalului.
Un exemplu este şi situaţia de la Spitalul „Sf. Spiridon. „Creşterea bolnavilor COVID este exponenţială. Este o creştere de la zi la zi. Şi, în spital, există în zonele roşii şi medicale unde sunt pacienţi care necesită alte tratamente, dar care sunt şi pozitivi. Numărul lor variază, pe fiecare secţie sau clinică în parte, între 1 şi 3 persoane, în funcţie de specialităţi. Însă, în UPU, numărul este extrem de mare şi avem cazuri de ATI. Astăzi (ieri – n.r.) avem cele mai multe cazuri: şase pacienţi COVID care necesită oxigen, ventilaţie. Şi, ceea ce este mai dramatic, e faptul că numărul celor care se agravează şi au continuu suport de ventilaţie este în creştere alarmantă.
» Aflați mai multe informații aici.