Actualitate

Dacă Ciolacu a putut fără carte, oricine poate

În urma adoptării „Ordonanței trenuleț”, guvernul PSD-PNL a tăiat subvențiile acordate de companii pentru elevii din învățământul dual. Această măsură afectează în special copiii proveniți din medii cu posibilități financiare reduse, care primeau bursele oferite de companii, ce reprezentau o sursă esențială de finanțare pentru învățământul dual.

Decizia slabă a guvernului de a elimina deductibilitatea burselor date de companii pentru elevii din învățământul dual compromite șansa acestor tineri de a obține o pregătire profesională în domenii precum sudura, strungărie, mecanică, electricitate, brutărie, domenii din care adesea provin din medii defavorizate.

În prezent, un elev din învățământul dual, specializat, de exemplu, în meseria de instalator, primește o bursă lunară de 200 de lei de la Ministerul Educației, la care se adaugă contribuția companiilor. Această decizie anti-românească a guvernării PSD-PNL va afecta cei 16.000 de elevi din învățământul dual și limitează accesul lor la pregătirea profesională necesară. Totodată, în contrast cu această tăiere a fondurilor pentru educație, bugetul pensiilor speciale va cunoaște o creștere de 18% față de 2023, ajungând la 15,7 miliarde de lei, o alocare excesivă și disproporționată în detrimentul viitorului educațional al tinerilor români.