Actualitate

Dacian Cioloș a cerut blocarea fondurilor europene pentru România: “Nu se respectă statul de drept și drepturile comunității LGBTQ”

Europarlamentarul Dacian Ciolos pare că își ia munca prea în serios. Acesta a cerut Comisii Europene să folosească mecanismul de protecția asupra tuturor țărilor care nu respectă drepturile comunității LGBTQ+. România se va alătura Poloniei și Ungariei în ceea ce privește sancțiunile Uniunii Europene pentru nerespectarea drepturilor comunității gay. Dacian Cioloș este un puternic susținător al acestei comunități, drept pentru care a cerut sancționarea României.

Nu vă văd folosind, de exemplu, mecanismul de protecție a statului de drept, cerut de Parlamentul European pentru a ne proteja bugetul și pentru a nu mai finanța derivele iliberale din Europa.

Trebuie să găsiți curajul politic de a utiliza acest mecanism. Și, dacă nu-l găsiți, vă reamintim obligația de a aplica legea europoeană în fața Curții de Justiție”, i s-a adresat Dacian Cioloș, în numele grupului Renew Europe, şefei Comisiei Europene.

“Ne apropiem de jumătatea mandatului pe care electoratul ni l-a dat în 2019 și vă mărturisesc nerăbdarea mea”, a adăugat Cioloș, amintind de focarele iliberaliste din Europa, unde este periclitată independența magistraților, jurnaliștii sunt asasinați și minoritățile discriminate.

În egală măsură, a spus Dacian Cioloș, sintagma “Comisia geopolitică” trebuie să primească un corp concret și să pună în practică autonomia strategică a Uniunii Europene, astfel încât “să nu mai fie la cheremul deciziilor luate la Washington, la Beijing sau la Moscova”.

Un instrument pentru a da substanță Comisiei geopolitice ar fi vaccinarea în țările sărace, care nu au acces la vaccin: în statele din Africa, a spus Dacian Cioloș, doar 3% din populația este vaccinată cu cel puțin o doză.

După sesiunea de intervenții ale eurodeputaților, Ursula von der Leyen a dat asigurări că mecanismul de condiționare a banilor europeni de respectarea statului de drept va fi implementat.