Dan Tanasă (AUR) către Sorin Grindeanu: „Care este situația actuală a Aeroportului Băneasa și când va fi deschis acesta?

Situația Aeroportului Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu a ajuns în vizorul deputatului AUR de Mureș, Dan Tanasă. În cadrul unei interpelări expediată viceprim-ministrului, ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, parlamentarul AUR a declarat că fiind înconjurat din toate părţile de proiecte imobiliare, aeroportul din Băneasa a devenit un obstacol în dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. Totuși, după ce aceste lucrări au fost finalizate anul trecut în noiembrie, ne așteptam ca, în acest prim trimestru din anul 2022, acesta să-și reia activitatea. În context, Dan Tanasă a solicitat ministrului să relateze care este situația în privința acestui obiectiv strategic al României.

Redăm mai jos textul interpelării:

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la capitolul Comunicate de presă ați anunțat că pe data de 22 decembrie 2021, a apărut Ordinul Comun al ministrului Transporturilor și Infrastructurii și al ministrului Lucrărilor Publice și Administrației, prin care este aprobată schema de ajutor de stat pentru aeroporturile cu un trafic anual cuprins între 200 de mii și 3 milioane de pasageri. Prin aprobarea acestui Ordin se va asigura astfel acoperirea deficitului de lichidități cu care se confruntă un număr de 7 aeroporturi din România, din cauza crizei generate de pandemia COVID 19. Din păcate, această măsura nu se aplică și Aeroportului Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu (care este al treilea cel mai vechi aeroport din lume încă funcțional și cel mai vechi care nu și-a întrerupt activitatea aeronautică). După cum se știe, Aeroportul Băneasa a fost închis mai mult de zece ani pentru lucrări de reabilitare. De-a lungul anilor, până la închiderea din 2012, aeroportul a fost supus mai multor presiuni imobiliare, chiar se cerea desfiinţarea acestuia. După ce în 2009 avioanele au primit interdicţia de a mai decola şi ateriza seara pentru a nu deranja locuitorii din vecinătate, în 2011 s-au mutat toate zborurile low-cost, ca urmare a “tranformării aeroportului din Băneasa într-un city airport pentru curse business şi VIP”. Înconjurat din toate părţile de proiecte imobiliare (rezidenţiale, comerciale, clădiri de birouri) aeroportul din Băneasa a devenit un obstacol în dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. După ce aceste lucrări au fost finalizate anul trecut în noiembrie, ne așteptam ca, în acest prim trimestru din anul 2022, acesta să-și reia activitatea.

          Vă solicit, stimate domnule viceprim-ministru, să îmi comunicați care este situația actuală a acestui obiectiv strategic al României și când va fi deschis acest aeroport?”, se arată în interpelarea depusă de deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă.

Distribuie acest articol!