Actualitate

Dan Tanasă: Intonarea imnului așa-zisului ținut secuiesc, un gest incalificabil

Dan Tanasă consideră că intonarea imnului așa-zisului ținut secuiesc la meciului de hochei România – Ungaria este un gest incalificabil și cere ministrului Sportului, Carol Novak, explicații privind fenomenul de maghiarizare și discriminare față de simbolurile românești și față de jucătorii români.

În primul rând doresc să vă aduc în vedere gestul incalificabil de la meciul de hochei România – Ungaria desfășurat la meciul care a avut loc duminică, în Slovenia, la Campionatul Mondial, unde a fost intonat după terminarea jocului imnul așa-zisului ținut secuiesc, și unde totodată a participat chiar un membru al Guvernului, ministrul mediului Tanczos Barna în tribuna Ungariei.

         Un moment similar cu cel de duminică, 8 mai, a mai avut loc și în 2011, tot la un meci România – Ungaria, de la Miercurea Ciuc. Sportivii români au cântat atunci imnul Ungariei. De asemenea, un filmuleț postat de jucătorii “naționalei” U18 de hochei a României a ilustrat gesturi similare, în aprilie 2017. Strânși pe gheață după câștigarea grupei valorice IIA a Campionatului Mondial și promovarea în grupa valorică IB, majoritatea jucătorilor s-au filmat în timp ce cântau așa-zisul „imn secuiesc”!

         De asemenea poate fi amintit evenimentul scandalos din anul 2011 când hocheistul Florin Cosmin Marinescu a fost agresat verbal și fizic de Ziua Națională a României de colegii săi de etnie maghiară din lotul național Under 16. La acel moment,  mai mulți jucători din lotul olimpic al României și-au supus colegul la “umilințe verbale și fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc” la finalul unui antrenament. Se poate constata așadar un fenomen de maghiarizare și discriminare față de simbolurile românești și față de jucătorii români,  situație care reiese din mai multe cazuri, nu doar în urma unor simple evenimente izolate. Totodată, atmosfera promovată în tribunele echipelor de hochei din Harghita și Covasna este una profund antiromânească și contrară principiilor de fair-play.

         De altfel, întreaga ligă națională de hochei este marcată de o evoluție disonantă, fapt pentru care vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  • Cum a fost posibilă intonarea imnului așa-zisului ținut secuiesc la finalul meciului de hochei România – Ungaria din 8 mai 2022?
  • Cum calificați astfel de gesturi precum cel din 8 mai anul curent, dar și evenimentele menționate anterior în acest document?
  • Care sunt măsurile pe care le veți lua cu privire la intonarea altor imnuri oficiale sau neoficiale la meciurile Naționalei de Hochei a României sau în Liga Națională? Cine este răspunzător și care sunt sancțiunile aplicate în cazul intonării imnului așa-zisului ținut secuiesc din 8 mai 2022?
  • Câte patinoare sunt planificate a fi construite din fonduri proprii ale Ministerului sau prin Compania Națională de Investiții, respectiv unde vor fi acestea amplasate?
  • Vă rugăm să ne comunicați câte centre de tineret și baze sportive dedicate hocheiului sunt în România, unde sunt amplasate acestea, de ce finanțare beneficiază și care este planul Ministerului Tineretului și Sportului cu privire la promovarea acestui sport  și în afara județelor Harghita și Covasna? Câte investiții are planificate Ministerul dumneavoastră în anul 2022 și cum sunt alocate fondurile în domeniu hocheiului pentru anul în curs?