Actualitate

Dan Tanasă, întrebare pentru ministrul Educației: Ce măsuri ați luat pentru combaterea consumului de droguri în școli?

Consumul de droguri a luat amploare în rândul elevilor, iar situația riscă să devină dificil de controlat, în condițiile în care tinerii aflați sub influența drogurilor se transformă în agresori. La începutul acestei luni, un elev al Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din municipiul Târgu-Mureș a agresat verbal și fizic un cadru didactic. În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă solicită ministrei Ligiei Deca să transmită ce măsuri a luat, de când se află la conducerea Ministerului Educației, pentru a combate consumul de droguri în școli.

În ultima perioadă, consumul de droguri în rândul elevilor a atins cote alarmante. Constatăm cum acest flagel se răspândește rapid în unitățile școlare și vedem cum apar din ce în ce mai des incidente în care sunt implicați pe de o parte elevi aflați sub influența drogurilor, pe de altă parte cadre didactice, colegi de clasă sau părinți. Există numeroase declarații publice din partea autorităților, inclusiv din partea Ministerului Educației, unde se recunoaște gravitatea situației și se promit măsuri care să prevină consumul de droguri în unitățile de învățământ, dar cu toate acestea fenomenul pare de nestăvilit.

Având în vedere că în data de 11.03.2024 s-a produs un incident violent la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din municipiul Târgu-Mureș, acolo unde un elev de 15 ani aflat sub influența substanțelor interzise a agresat verbal și fizic un cadru didactic, am rugămintea, doamnă Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri ați luat de când sunteți la conducerea Ministerului Educației în ceea ce privește combaterea consumului de droguri în școli?
  1. Din ce motive nu pot fi prevenite astfel de incidente în unitățile de învățământ și ce măsuri suplimentare aveți în vedere în acest sens?
  1. Exită la ora actuală o strategie dezvoltată împreună cu Agenția Națională Antidrog și structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru a opri pătrunderea drogurilor în școli și ce prespune aceasta?