Dan Tanasă(AUR) – Nimeni nu știe cum se va implementa acest PNRR în România. Urma banilor se pierde în proiectele asumate
Dan Tanasă, deputat AUR în Parlamentul României, a adresat o întrebare prim-ministrului Florin Cîțu pentru prezentarea planului de lucru al PNRR, calendarul implementării și măsurile care au fost luate pentru asigurarea realizării măsurilor asumate.
Transparența privind Planului Național de Redresare și Reziliență se lasă așteptată. Consiliul Uniunii Europene a respins de două ori acest proiect tocmai pentru lipsa transparenței și pierderea urmei banilor în proiectele asumate.
“La 3 septembrie 2020, Guvernul României a adoptat OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de relansare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Timp de mai bine de un an curs de la adoptarea actului normativ menționat, Guvernele României au adus modificări ordonanței, au elaborat mai multe variante ale Planului Național de Redresare și Reziliență, au fost trimiși acasă de autoritățile europene din cauza multor deficiențe ale documentelor elaborate, acest circuit încheindu-se acum câteva zile cu aprobarea PNRR – România de către Consiliul Uniunii Europene.
În tot acest timp, românilor li s-au livrat în campaniile electorale sau în crizele guvernamentale nenumărate fantasme cu privire la alocările financiare de care România va beneficia prin PNRR, ascunzându-se de fapt adevărata față a acestui mecanism de finanțare: mai mult de jumătate din suma de 29 miliarde lei este formată din împrumuturi, întreg sistemul de finanțare este condiționat de așa zisele “reforme” ale veniturilor românilor (salarii și pensii), sute și sute de milioane de euro dedicate consultanței și asistenței tehnice, multe proiecte cu beneficiari unici, etc.
Trecând peste toate aceste, grație guvernelor care au condus-o în ultimii 2 ani, România se află deja în întârzierea față de calendarul de implementare al planurilor de rezilență la nivel European.
Știm cu toții că toate măsurile propuse de statele beneficiare au termen strict de implementare finalul anului 2026.
Unde suntem noi astăzi?
Nimeni nu știe astăzi cum se va implementa acest PNRR în România. Nu există viziune, planificare, programare, calendar clar de implementare!
Nimeni nu știe cine va gestiona deschiderea finanțărilor pentru cele 15 componente ale planului, cine va evalua proiectele, cine le va aproba, cine va monitoriza implementarea acestora, cine le va deconta.
În concluzie, vă solicit, stimate domnule Prim Ministru, să binevoiți să prezentați atât parlamentului cât și potențialilor beneficiari, planul de lucru pentru PNRR, calendarul implementării și măsurile pe care le-ați luat pentru întărirea capacității administrative ale autorităților publice pentru asigurarea realizării măsurilor asumate.“, cere Dan Tanasă, deputat AUR.