De ce pleacă medicii? “Când se afişează rezultatele, postul e de fapt al fiului sau al fiicei”
Nepotismul şi corupţia, lipsa posibilităţii de a se dezvolta profesional sunt printre factorii care îi forţează pe medici să aleagă să lucreze în diferite spitale din străinătate, afirmă Marius Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi cercetător în sănătate publică şi sisteme de sănătate. El a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre raportul Eurostat care arată, printre altele, că România este spre coada clasamentului atunci când vine vorba despre numărul de vizite la medic, pe an. În acest sens numărul mediu de consultaţii pe locuitor a fost de 4,9 în 2021, 4, 6 în 2020 şi 5,3 în 2019, când încă nu începuse pandemia. Ţara noastră era în 2021 pe locul 17 şi 27 de state membre. De asemenea, în opinia sa, nu investim ca stat suficient în educaţia pentru sănătate, educaţie care ar trebui făcută încă din primii ani de viaţă. Medicul mai spune şi că mulţi români amână prezentarea la medic în cazul serviciilor furnizate contra cost, cum sunt cele stomatologice, de exemplu.
„Putem interpreta aceste cifre prin comparaţie, pe de o parte, cu celelalte state europene şi vedem că nu stăm grozav, dar este important să avem, pe lângă perspectiva de sistem, să avem şi perspectiva individuală. Pentru că ceea ce cunoaştem deja din alte rapoarte sau inclusiv din cercetări pe care noi, la Departmentul de Sănătate Publică al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, le-am efectuat, sunt anumiţi factori care fac ca aceste lucruri să se întâmple. Şi unul dintre aceşti factori care nu este din păcate pe deplin dezbătut sau nu se discută foarte mult despre el, este nivelul de alfabetizare în sănătate al populaţiei.
Ce înseamnă alfabetizare, pentru că este un termen care este relativ nou pentru noi în România, înseamnă capacitatea unei persoane de a căuta,
» Aflați mai multe informații aici.