Opinii

De ce Viktor Orban își lansează mesajele radical anti-UE de la Tușnad și cum îi răspunde România. 1-0 pentru Orban și luarea peste picior a lui Ciolacu

Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship. Acest emoticon șmecheresc este pus de Viktor Orban la finalul postării în care anunță, înainte de a urca pe scena de la Tușnad, ca-n fiecare an, că va începe prietenia cu Marcel Ciolacu (PSD).

Tușnad este locul tradițional de unde premierul maghiar Viktor Orban își lansează mesajele ideologice, an de an. Anul trecut, în România a marcat debutul unui discurs de radicalizare, devenit, din acel moment, constanța unei poziționări care merge de la euroscepticism până la promovarea tezelor putiniste.

Anul trecut, la doar câteva săptămâni după ce maghiarii l-au relegitimat cu o largă majoritate, aparent paradoxală, dacă ne uităm la măsurile anti-democratice pe care Orban le luase la Budapesta și care sunt motivul pentru care banii europeni sunt blocați pentru Ungaria, Viktor Orban a criticat, la Școala de vară de la Tușnad, strategia UE de a sprijini Ucraina: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe negocieri pentru pace, nu pe câștigarea războiului de către Ucraina. De altfel, tema războiului din afară, numit de Viktor Orban un război între slavi, a fost cea pe care a speculat-o în campania care i-a adus al patrulea mandat: deși pe agenda lui Orban se afla tema homosexualității care pervertește copiii, strategii au virat brusc spre plata pe care maghiarii o fac din buzunarul lor, pentru ca Ucraina să reziste Rusiei.

De ce de la Tușnad, și nu de la Budapesta?

„Pentru că Viktor Orban nu ține discursuri la Budapesta. Orban a ținut primul său discurs politic în 1998, la Tușnad. Tabăra de vară de la Tușnad a fost înființată în 1990, are o tradiție foarte bogată, fără Orban în primii ani. Fidesz este printre organizatorii acestei tabere, care a fost un loc de întâlnire pentru intelectualii maghiari și români, din Transilvania și din Ungaria.

Din 2010, când a revenit la guvernare, Tușnad este pentru Viktor Orban locul mesajelor ideologice și aceste mesaje vin din Transilvania, dar nu sunt pentru Transilvania.

Maghiarii din Transilvania nu sunt destinatarii acestor mesaje. Destinatarii sunt alegătorii maghiari din Ungaria și din lume. Mesajul lui Orban este universal și nu e întâmplător că un discurs așa de dur, de violent a fost pronunțat la Tușnad”, explica anul trecut istoricul italian Stefano Bottoni, autorul uneia dintre cele mai avizate analize despre „despotul” Viktor Orban.

Ce spunea anul trecut Stefano Bottoni în interviul pentru Spotmedia.ro a fost confirmat de declarațiile tot mai radicale ale premierului maghiar, care a contracarat astfel, pe teren ideologic, criza socio-economică în care și-a băgat țara, oprind la granițe fondurile europene, pentru că nu și-a corectat comportamentul de aservire a regulilor statului de drept.

 » Aflați mai multe informații aici.