Deputații AUR de Suceava avertizează: Se anunță un tun financiar de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea Palatului Administrativ Suceava!
Deputatul Acatrinei Gheorghe și deputatul Pușcașu Florin au adresat o întrebare parlamentară ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, în care îi cer stoparea risipei banului public ce se pregătește pentru lucrarea de reabilitare a Palatul Administrativ Suceava
Deputații AUR susțin că tunul financiar de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea Palatului Administrativ Suceava poate fi oprit cu ajutorul Corupului de Control al ministerului Dezvoltării.
“În ziua de 6 martie 2021 a avut loc un incendiu la Palatul Administrativ Suceava în urma căruia a ars mansarda și întreg acoperișul, fapt ce a produs indignarea locuitorilor județului, dar care a afectat si patrimoniul cultural al acestui județ, întrucît clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost afectată de operațiunile de stingere a incendiului.
Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă generație.
Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producînd pagube importante.
Reporterii prezenti la fata locului au relatat că nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare al flotei de intervenție in caz de incendiu trebuie să continue.
Guvernul a aprobat, in ședința de miercuri, 16 martie, un proiect de hotărâre vizând investiția în consolidarea, restaurarea, reabilitarea și dotarea Palatul Administrativ al Sucevei. Lucrarea se va derula pe o perioadă de 22 de luni din care patru luni sunt pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.
Valoarea estimată prin indicatorii tehnico-economici aprobați în ședința de miercuri a Guvernului este în sumă de 96 de milioane de lei din care 1,3 milioane vor fi din bugetul Consiliului Județean Suceava, iar diferența va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. De altfel, aceasta va avea rol de autoritate contractantă în cadrul licitației deschise ce va fi organizată în acest an pentru a fi desemnați proiectantul și executantul lucrărilor.
Între lucrările prevăzute sunt refacerea Sălii „Ștefan cel Mare”, consolidarea peretelui de pe fațada principală și turnul. Totodată, se va reconstrui acoperișului acoperit cu țiglă, iar învelitoarea va fi din tablă de cupru. Pentru fațadele din nord, sud și est se va reveni la fațadele clădirii conform imaginilor extrase din arhivă.
Avînd în vedere că pentru renovarea Palatului Culturii din Iași a fost necesară alocarea sumei de 26 milioane de euro pentru reabilitarea unei clădiri de 36.000 m.p. și 298 de încăperi față de Palatul Administrativ Suceava pentru care au fost alocați cca. 20 milioane de euro pentru 7235 m.p și 72 de încăperi, solicităm să trimiteți corpul de control al Ministerului Dezvoltării la Suceava sau să reanalizati corectitudinea cu care au fost stabilite sumele necesare pentru reabilitare, dar mai ales să monitorizati prin mijloace specifice derularea acestei investiții întrucît risipa banului public și tunurile finaanciare nu sunt fenomene neobișnuite în judetul Suceava.
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea întrebare:
1. La ce dată veți trimite Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării sau prin ce altă modalitate veti stopa risipa banului public și cum veti opri tunul financiar ce se pregătește pentru lucrarea de reabilitare a Palatul Administrativ Suceava?, întreabă deputații AUR.