Opinii

Dezgustătorul spectacol al rotativei. Iohannis patronează sau nu mai poate?

Din punct de vedere politic, rotativa aceasta putea și trebuia să fie ultima șansă pentru a începe redresarea în fața ascensiunii AUR. Dacă ieșim din clișee confortabile, ea este provocată în cea mai mare măsură de proasta guvernare, de exasperare și lipsă de perspectivă.

Nu toți cei care susțin AUR sunt filoruși, violenți, antieuropeni, convinși că Pământul e plat,  că de la antenele 5G ne cresc solzi și civilizația mondială a început cu dacii liberi.

Aceștia sunt doar nucleul dur, preluat mereu de la un partid extremist la altul: PRM, PPDD, acum AUR. Aici nu e nimic de discutat, de convins și, mă tem, timpul pentru educație s-a cam dus.

Dar lor li se alătură cei care simt că nu mai pot cu actuala clasă politică. Chiar nu mai pot cu incompetența, minciuna, ipocrizia, sfidarea. Oameni convinși că autoritățile, instituțiile statului nu lucrează pentru ei, că le vor doar răul și că orice mesaj oficial trebuie ori ignorat, ori înțeles în sens contrar.

Sunt furioși, dezamăgiți și nu doresc decât să fie răcoriți, fără să se gândească la consecințele răcoririi.

Un studiu Expert Forum arata că în 2022 cotizațiile AUR au crescut, față de 2021, de la 879.000 de lei la 2,9 milioane de lei,  și de la 1.077 la 9.600 de cotizanți.

Acești oameni furioși, chiar disperați, nu pot fi recuperați cu ridiculizare sau interdicții care radicalizează, nici cu mesaje naționaliste și suveraniste, pentru că, după cum sublinia și politologul Remus Ștefureac la Europa FM, cine dorește așa ceva are la dispoziție originalul, de ce ar alege copia?

Ei pot fi recuperați doar cu o buna guvernare, cu un pic de perspectivă, cu un pic de bun simţ politic, cu susținerea în mod real și inteligent a interesului public. Cu un guvern de oameni competenți și credibili, care să facă treabă bună, pe care populația să înceapă să o simtă, cât de puțin.

Deocamdată nu există niciun semn că asta se va întâmplă.  Gândirea politică este pe termen scurt și meschină.

După ce luni de zile nu am auzit decât despre imperativul stabilității, mesajele transmise în spațiul public arată că PSD și, mai ales, PNL, au tăbărât pe UDMR ca să încerce să-i ia din ministere și, dacă nu acceptă, să plece în Opoziție. Și cu stabilitatea cum rămâne?

Dar dacă în 2024 vor avea din nou nevoie de UDMR pentru guvernare, pentru că nimeni nu poate să știe cât de importantă va fi erodarea guvernării până la alegeri?

PNL a vrut întâi Mediul, după cum a anunțat oficial liderul deputaților maghiari. Au liberalii proiecte  majore pentru acest domeniu,

 » Aflați mai multe informații aici.