Social

Doar 22% dintre femeile cu cancer de sân au depistat boala în primele stadii

Asta înseamnă stadiile 0 şi I, restul de peste 70% au avut diagnosticul în stadiile II şi III.Peste 70% dintre cazurile de cancer de sân ajung să fie diagnosticate în stadiile II şi III, iar 40% dintre femei sunt nevoite să plătească din banii proprii investigaţiile necesare. Aceste date au fost obţinute de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) în urma unei cercetări realizate în luna octombrie.

Un aspect interesant este că aproape 21% dintre femeile care au răspuns au spus că nu au fost la control în 2020 şi 2021 de teama pandemiei, astfel încât doar 3,5% din cazuri au fost depistate în stadiul 0 şi 18,6% în stadiul I.

„Pentru a avea un diagnostic de certitudine, aproximativ 40% dintre persoanele cu cancer de sân au fost nevoite să plătească din buzunar investigaţiile imagistice necesare – mamografie, computer tomograf (CT), rezonanţă magnetică (RMN). Sumele suportate de pacienţi s-au încadrat între 500 şi 1.000 de lei (35%), 1.000 şi 2.000 de lei (20,5%) sau au depăşit valoarea de 2.000 de lei (27,3%)”, au precizat reprezentanţii COPAC.

La cercetare au participat aproximativ 140 de persoane, din care 90% diagnosticate cu această boală, iar 10% fiind aparţinători ai acestora. Astfel, COPAC a lansat zilele trecute campania de conştientizare şi educare „Ce are ea? Ce au ele în comun?”, prin care îşi propun să ofere informaţii despre circuitul în sistem al persoanelor diagnosticate cu cancer de sân, dar şi sprijin pentru acestea, prin intermediul activităţilor de consiliere şi comunicare. Tot în cadrul campaniei sunt oferite informaţii despre importanţa diagnosticării timpurii a cancerului de sân şi argumente pentru care este necesară evaluarea perioadă, în funcţie de vârstă.

 » Aflați mai multe informații aici.