Social

Doi soţi ar fi murit de la un spray de ţânţari. Avertisment al medicilor ieşeni: „Aveţi grijă cum le folosiţi! Pot da reacţii foarte severe”. Se poate sau nu muri?

Medicii ieşeni lansează un avertisment: atunci când nu utilizăm corespunzător substanţele insecticide, pot apărea cazuri oricând precum cel din Dolj, în care două persoane, soţ şi soţie, au murit după ce s-au intoxicat cu spray împotriva insectelor. Conform relatărilor din presă şi ale purtătorilor de cuvânt din partea autorităţilor, bărbatul în vârstă de 63 de ani şi soţia sa, 57 de ani, au dat cu un spray împotriva insectelor în apartament şi s-au culcat. Peste noapte li s-a făcut rău, dimineaţă starea a fost şi mai gravă, fiica lor a sunat la 112 şi au fost transportaţi de urgenţă la spital, unde au murit, la câteva ore distanţă, amândoi.

Prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, spune că au fost astfel de cazuri şi la Iaşi în trecut, dar în ultimii doi ani nu am regăsit nimic cu o asemenea gravitate. Aceasta atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei: toate substanţele împotriva insectelor sau a altor dăunători pe care le folosim trebuie să fie validate pentru a putea fi comercializate în UE şi trebuie să fie utilizate conform etichetei.

Dacă pe aceasta scrie că se aeriseşte spaţiul în care locuim sau indicaţiile producătorului spun că nu ar trebui să le folosim în interior, atunci trebuie să avem grijă, fiindcă simptomele apar brusc, sunt violente şi duc la complicaţii majore.

Primele reacţii: tusea, strănutul şi dificultate în respiraţie

„Primele apar reacţiile alergice de tip strănut, tuse, dispnee, dificultate în respiraţie, în funcţie de ce conţin acestea. Dacă nu sunt produse în UE şi sunt aduse din alte părţi, pot avea unele substanţe şi mai toxice pentru organismul uman, care dezvoltă aceste reacţii foarte severe. Dacă sunt şi raticide, împotriva rozătoarelor, substanţele pot da hemoragii la nivelul pielii, pe faţă, în gură, în diferite puncte pe corp.

 » Aflați mai multe informații aici.