Actualitate

Dorinel Cosma (AUR) îl interpelează pe premierul Marcel Ciolacu cu privire la investițiile Guvernului în dezvoltarea județul Botoșani și strategiile pe termen mediu și lung

Dezvoltarea județului Botoșani stagnează, în condițiile în care din industria existentă dinainte de anii ’90 nu a mai rămas nimic. Chiar și fabricile de confecții care lucrează pentru branduri de renume riscă să fie închise, ceea ce însemnă că oferta de muncă va fi și mai săracă. Senatorul AUR Dorinel Cosma a prezentat întreaga situație premierului Marcel Ciolacu și i-a solicitat să transmită ce strategie va aplica pentru ca această zonă să se redreseze din punct de vedere economic.

Zona industrială a județului Botoșani cuprindea în 1990 întreprinderi precum ”Electrocontact”, Fabrica de prelucrare a cauciucului, Fabrica de fire și fibre artificiale, Fabrica de mobilă, Fabrica de textile și alte întreprinderi renumite în lume.

Marile construcții din fosta zonă industrială a Botoșaniului au început în anii 1970 – 1980. Pe atunci au fost ridicate Electrocontactul, Fabrica de Șuruburi, Filatura, Mobila, Izolatorii și Fabrica de cauciuc – IATC ( pe locul fostului SMA al orașului Botoșani). La Electrocontact erau vreo 12.000 de muncitori, la Textila vreo 6.000 de muncitori. Prin 1980 s-a înființat Integrata, singura fabrică din Europa pentru prelucrarea inului și cânepei. Lucra numai cu America și pentru export. Ulterior s-a deschis Firmelbo, fosta Melana, care prelucra firul sintetic și s-a construit FNC-ul – fabrica de nutrețuri combinate.

La fosta întreprindere Armonia se produceau țesături unice pentru armată. Și aceasta a avut o evoluție de calvar post-decembrist, ajungând în scurt timp să nu se mai știe decât de numele a ce a fost cândva.

La Electrocontact s-au făcut piese pentru Uzina 2 de la Cernavodă și o parte din instalația electrică pentru Casa Poporului, această clădire în care noi, parlamentarii, astăzi ar trebui să fim preocupați numai de dezvoltarea țării și asigurarea unei vieți mai bune românilor.

La societatea Forma, fostă Forja, se făceau utilaje agricole. A supraviețuit o vreme apelor învolburate ale tranziției de piață. La un moment dat, la această societate a fost inventat tractorașul minune. Unul a fost cumpărat de fostul premier Adrian Năstase și al doilea a fost dăruit de Andreea Marin la emisiunea Surprize-Surprize. Ulterior unitatea a fost vândută unor așa-ziși investitori indieni, care au valorificat-o ca fier vechi.

Astăzi nu a mai rămas nimic din toată această zonă industrială. Aceste întreprinderi, dar și altele cu care România se mândrea, au fost distruse. Fabricile de confecții care în ultimii ani au produs la Botoșani și au oferit locuri de muncă, producând confecții pentru branduri renumite din afara țării, sunt și ele pe punctul de a fi închise.

Având în vedere această expunere, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

  1. Care sunt, concret, investițiile mari realizate de statul român în județul Botoșani în ultimele decenii?
  2. Dacă și cum au fost sancționați cei ce au vândut pe comisioane industria județului și nu numai, precum și dacă mai există unități din fosta Zonă Industrială a Botoșaniului a căror situație juridică, fiscală și nu numai este și acum incertă?
  3. Ce ați făcut, ce faceți sau ce aveți în vedere, practic, nu scriptic-demagogic, pentru refacerea zonei industriale a județului Botoșani, astfel încât botoșănenii să aibă locuri de muncă acasă la ei, să nu mai migreze în alte țări, iar economia județului și a țării să revină la ce a fost cândva?