Social

Dr. Alina Onofriescu: Pompa de insulină poate face mai ușoară viața celor cu diabet zaharat

Cristina Florea, 42 ani, Suceava: ”Am diabet zaharat de tip 1 și fac câte 4 injecții, zilnic, pentru a-mi putea ține glicemia în parametrii normali. Nu îmi este ușor, mai ales că lucrez în ture și trebuie mereu să îmi schimb orele de masă pe parcursul celor 24 de ore. Medicul meu de familie mi-a sugerat să merg la medicul diabetolog și să discut despre posibilitatea de a îmi monta o pompă de insulină. Nu îmi dau seama cum poți să mergi la duș cu pompa aceasta sau să dormi fără să o dereglezi. Sincer, nu am înțeles foarte clar care sunt beneficiile și cum poți conviețui cu acest aparat fără să ai probleme”.Șef lucrări Dr. Alina Onofriescu, medic primar diabetolog, Clinica de diabet, nutriție și boli metabolice, Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, Iași: ”Este foarte bine că i-ați spus medicului dvs de familie ce probleme de sănătate vă preocupă. Și eu vă recomand același lucru, să mergeți la medicul dvs diabetolog, care vă cunoaște foarte bine evoluția diabetului,  și să stabiliți împreună oportunitatea de a vă monta o pompă de insulină.

Pompa de insulină, sau  sistemul de infuzie subcutanată continuă de insulină, are dimensiunea unui smartphone sau a unui pachet de cărți de joc. Se atașează de corp, sub piele, folosind un set de infuzie (cateter și rezervor). Locurile de elecție sunt cele în care se administrează în mod normal insulina (abdomen, coapse, brațe). Unele pompe sunt dotate cu dispozitive de inserție pentru o plasare mai facilă, chiar și în zonele mai greu accesibile. Toate pompele folosesc doar insulină umană cu acțiune scurtă sau analogi ultrarapizi de insulină.    

Principalele beneficii ale insulinoterapiei prin infuzie subcutanată continuă sunt: mai puține injecții (cateterul se schimbă cam la 3 zile), îmbunătățirea controlului glicemic, flexibilitate în ceea ce privește aportul alimentar și exercițiul fizic,

 » Aflați mai multe informații aici.