Social

Dr. Cozmin Mihai: Suferința din spatele unei dependențe

Majoritatea dintre noi avem tendința de a judeca persoanele dependente. Fie că este vorba despre alcool sau droguri, aceștia nu își prea găsesc scuze pentru viața lor în derivă. Destine curmate odată cu abuzul de substanțe, chin și tortură emoțională pentru familie și apropiați. Dar numai pentru ei? Cum sunt considerați dependenții de aceste substanțe? Egoiști și mereu cu bocancii în picioare pe sufletele apropiaților? Studiile de specialitate arată altceva…Motorul de pornire al dependențelor

Ciudat pentru mulți dar copilăria și adolescența au o importanță aparte. Acesta este și motivul pentru care eu am această curiozitate în baremul de întrebări pentru pacientul pe care îl consult. ,,Cum ți-a fost copilăria și adolescența?, Ai avut parte de traume fizice și emoționale?” Și întrebările curg pe acest fir de traumă și violență pentru că toate au o însemnătate deosebită. Este atât de important mediul în care îți crești copilul încât aș spune că este precum un aluat de plămădit. Pui tot ce trebuie în el, ai grijă și îl rotești până ce crește și se face frumos. Așa și cu un copil, dacă te ocupi de el și îți dedici timp, va crește frumos atât fizic, cât mai ales psihic. Pe cealaltă parte, un copil neglijat, supus traumelor și violenței, are un risc foarte mare de a ajunge cu tulburări psihice și emoționale. Legătura cu dependențele de alcool și droguri este una foarte strânsă, tocmai de aceea mulți dintre cei abuzați ajung dependenți de acestea.

Moștenire genetică sau moștenirea traumelor din copilărie?

O întrebare care greu își găsește răspunsul sau pentru care sunt mereu două tabere cu argumente pro și contra. Eu unul cred că procentul este oarecum egal, un 50:50 pentru moștenirea genetică a structurii expuse la dependențe și cea cu legături strânse din copilăria nefericită plină de traume fizice și emoționale.

 » Aflați mai multe informații aici.