Dumitru Chisăliță: „Lipsa de informații nu face decât să invite pe piața de energie și alți șmecheri hoți sau delapidatori”

Dumitru Chisăliță: „Lipsa de informații nu face decât să invite pe piața de energie și alți șmecheri hoți sau delapidatori”

Am discutat cu specialistul în energie Dumitru Chisăliță pentru a afla ce înseamnă liberalizarea pieței de energie, unde s-a greșit și de ce s-a creat tot acest haos care bulversează consumatorii.Piața reglementată versus piața liberă- Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie? Cum explicăm pe înțelesul tuturor? Plecând de la o situație anterioară, unde, în tot acest lanț, simplificat, exista producătorul, furnizorul care folosea infrastructura statului și clientul final. Și mai exista ANRE care stabilea niște reglementări, inclusiv tarifare.- Să vedem cât de departe ar trebui să mergem. Pentru că situația descrisă era valabilă prin 1999.Noi am avut o piață reglementată care a fost dereglementată la 1 ianuarie 2021. Când vorbim de energie electrică. Când vorbim de gaze naturale, aceasta a fost dereglementată la 1 iulie 2020.Înainte de piața reglementată, aveam o serie producători de energie cum ar fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CE Oltenia, ELCEN București, OMV Petrom etc. Aceștia produceau energie și își bazau prețul pe așa numitul cost plus. Adică, costul de producție plus un profit, să-i spunem agreat. Și pentru fiecare producător rezulta un preț și producea cu un anumit procent.Se lua prețul de vânzare care conținea costul plus profitul, se pondera și rezulta un preț mediu ponderat al gazelor sau energiei electrice achiziționate.Acest preț mediu ponderat era apoi adiționat cu tariful de transport care și acesta este de vreo trei feluri. Tarif pe sistem, tarif de capacitate, tarif volumetric.După, se punea tariful de distribuție. La final erau adăugate taxele statului, de cogenerare, certificat verde, acciză, TVA. Astfel rezulta prețul respectiv.Având în vedere că distribuțiile erau diferite și aveau costuri diferite aveam opt tarife reglementate pe energia electrică. Asta era situația înaintea liberalizării.Odată cu începerea liberalizării, care a început undeva prin anul 2007, au apărut și alți furnizori. Astfel a apărut și posibilitatea ca producătorii să vândă energia electrică și către alți furnizori.Dar ANRE venea și zicea: prima dată îmi vinzi mie pe piața reglementată și anunța dinainte de câtă energie electrică are nevoie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!