Opinii

După ce Dragnea a vrut banii din pensiile private, PSD dă din nou târcoale Pilonului 2

Unul dintre proiectele legislative susținute de Liviu Dragnea în 2018, când conducea PSD și se bucura de o largă majoritate în Parlament, a fost naționalizarea Pilonului 2 de pensii.
Operațiunea n-a reușit datorită reacției puternice a opiniei publice, a opoziției unor profesioniști din domeniul financiar și a presiunilor făcute de Comisia Europeană. Dar istoria se repetă. 
Ce e Pilonul 2 de pensii?

Un fond în care angajatorii transferă 3,75% din salariul angajatului, fiind administrat de companii private care plasează banii pe piețele financiare, încercând să obțină profit din dobânzile aferente.

Legea a fost adoptată în 2007. Toți salariații cu vârsta până la 35 de ani erau înscriși obligatoriu pentru contribuții la Pilonul 2, iar cei cu vârsta între 35 și 45 de ani puteau să opteze.

Pensia unui salariat din România are trei componente:

  • Pilonul 1, pensia de stat care se constituie printr-o contribuție de 21% din salariul brut.
  • Pilonul 2, pensie privată, contribuție obligatorie de 3,75% din salariu.
  • Pilonul 3, pensie privată. Fiecare angajat contribuie cu cât dorește, în urma încheierii unui contract cu un fond de pensii.

În fondurile Pilonului 2 s-au acumulat până acum în jur de 15 miliarde de euro, bani ai angajaților, care au avut un randament anual de 7,3%.

De patru ani, guvernele care au dificultăți financiare își îndreaptă atenția spre miliardele administrate în mod privat și aflate în conturile băncilor comerciale.

“Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde (de lei), exact cât virăm noi către Pilonul 2”, Marius Budăi (PSD), ministrul MunciiFoto: Gov.ro

”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde (de lei), exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârșit pe execuția bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus așa ceva, este o lege”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi (PSD) într-o emisiune la Antena3.

În realitate exact asta s-a întâmplat. Făcând o astfel de comparație, ministrul a anunțat că există calcule făcute în raport cu deficitul bugetului de asigurări sociale și contribuțiile la Pilonul 2. 

Și n-ar avea cum să fie altfel în situația în care Guvernul Ciucă se apropie cu viteză de zid.

Inflația rămâne mare, facturile la energie trebuie compensate, iar deficitul pe primele șase luni e de 1,71% din PIB.

Un alt indiciu care-l dă de gol pe domnul Budăi e expresia “cât virăm noi la Pilonul 2”,

 » Aflați mai multe informații aici.